Ресорната комисия: МЗ и НЗОК да дадат указания на лекарите за липсващата ваксина за деца

  • 08 август 2023 06:37

  • 1224
  • 0
Ресорната комисия: МЗ и НЗОК да дадат указания на лекарите за липсващата ваксина за деца
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

До вечерта на 10 август Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще трябва да изпратят указания към личните лекари как да процедират, ако липсва ваксината за бебета, която е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б.

Това гласува Комисията по здравеопазване в парламента, предава БТА.

Ваксината е включена в задължителния Имунизационен календар. В указанията трябва да е посочено дали лекарите ще трябва да изчакат нова доставка на ваксината.

Всяка седмица, до сряда, Министерството на здравеопазването ще трябва да подава информация към здравната комисия за липсващи в България лекарства. Целта е комисията да разполага с тази информация преди четвъртък, когато се провежда редовното ѝ заседание и да може да реагираме, ако се налага, чрез бързи промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гласува още комисията.

Омбудсманът сезира Министерството на здравеопазването за недостиг на инсулин

Комисията гласува още министърът на здравеопазването да изготви нормативни промени, чрез които ясно да се регламентира изписването на лекарства по електронен път, за да може да има по-голяма проследимост и "да виждаме как така влизат в България, а не достигат до пациентите", каза председателят на комисията проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини