По-малко направления за пациентите - спор между лекари и НЗОК

  • 27 април 2023 14:55

  • 872
  • 1
По-малко направления за пациентите - спор между лекари и НЗОК
©
Слушай новината Слушай новината

Лекари твърдят, че в новия бюджет на НЗОК за 2023 г. са намалени средствата за издаване на направления на пациентите.

Няма промяна в броя на нито на средствата, а логично и на направленията - казват от НЗОК за БНР.

От там напомнят на личните лекари, че всяка Районна здравна каса в страната може да издава допълнителни направления при желание на лекаря.

"На всеки три месеца личните лекари получават пари от Здравната каса, в рамките на които да назначават изследвания, консултации със специалисти и високоспециализирани дейности, например ехокардиография. От отпуснатите средства зависи колко такива дейности могат да се назначат за тези три месеца, обясни д-р Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари. По думите ѝ парите за април, май и юни са намалени. Конкретно при нея - с 35% по-малък е бюджетът за изследвания, с 15% са намалени възможностите за консултации и със 70% - парите за високоспециализирани дейности.

Лекарският съюз иска оставката на шефа на НЗОК и плаши с протести

За намаление на парите сигнализира и д-р Станислава Крайселска - според нея броят на медицинските направления за ехокардиография е орязан с над 80.

От НЗОК са категорични, че тези средства за три месеца не са променени като заложен разход в сравнение с първите три месеца. А парите са в бюджетната рамка за специализирана извънболнична помощ.

В проектобюджета за 2023 г. са заложени с 10% повече средства за специализирана извънболнична помощ. За какви дейности и в какви обеми ще се разпредели този бюджет, ще се определи в новия рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз.

Последвайте канала на

Калина Христова
872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.30 | 10:36

1
ген. стоян тонев е бил удушен, не е инфаркт

Добави коментар

Водещи новини