Български пациентски форум: НЗОК стана отдел на две министерства

  • 29 март 2023 08:25

  • 600
  • 1
Български пациентски форум: НЗОК стана отдел на две министерства
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Иван Димитров, председател на Български пациентски форум заяви, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има манталитет да налага своето мнение и да го налага в 12 без 5. НЗОК е станала отдел на Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването, посочи Димитров пред БНТ.

Според него има риск пациентите да останат без медикаменти. Обикалянето от аптека на аптека, която да осигури всички лекарства е недопустимо и не помага на лечението на българските пациенти, продължи да критикува Димитров. 

Той изтъкна, че НЗОК и Българския фармацевтичен съюз трябва да седнат на масата и да се изяснят, че няма да има вариант, при който хората да не могат да си вземат лекарствата.

Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичени съюз добави, че с новите промени за лекарствата, отпускащи се по НЗОК, се дава възможност при изрично желание на пациента да получи по-малко от изписаните медикаменти.

Няма как да приемем нещо, което да противоречи на закона. Дори ние да го приемем, съдът ще го отмени, защото предлженията на НЗОК не отговарят на закона и на контрола по верификация на лекарствата, подчерта Маринов.

Спор между НЗОК и Фармацевтичния съюз - ще бъде ли удължен договорът със Здравната каса?

Вместо да говорим да подобрим контрола на разходването на средствата на НЗОК, сега се занимаваме с глупости. Кризата е създадена изкуствено в последния момент, изтъкна още Маринов. 
 

Росица Валентинова
600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Неда

2023.03.29 | 08:54

1
Ами като начело на НЗОК е такава зловредна особа, която се чуди какво да измисли, за да затрудни максимално пациентите. Не да ги улесни, а да ги затрудни.

Добави коментар

Водещи новини