Шефът на столичните джипита: Приложението за личните лекари ги поставя в юридически риск

  • 13 март 2023 21:33

  • 1088
  • 2
Шефът на столичните джипита: Приложението за личните лекари ги поставя в юридически риск
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Приложението e-Rx отговаря на всички технологични спецификации, но като задание и практическо използване - нещата се разминават. 99,9% са изключително недоволни от факта, че това приложение не само, че няма да облекчи нашата работа, но и ще постави юридически риск при изпълнението. Едно изписване на терапия, каквато и да е тя, е заключителният етап от целия процес - анамнеза, преглед, обмисляне на цялата ситуация и даване на терапията. Тези два етапа, ако ние не ги изпълним и не ги документираме, и не дадем информативно съгласие на пациента, и приема тази терапия с нейните рискове - лекарят е уязвим юридически", каза председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари - д-р Георги Миндов, в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че това, което се изпраща през приложението, е подписано с електронен подпис.

"Ние носим отговорност за това лечение, какви ще са крайните резултати. Когато идвате на лекар - вие подписвате амбулаторен лист, вие се съгласявате за терапията, приемате всички рискове, ние споделяме отговорността, тя не може да бъде само моя или само ваша", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Санкционират столична болница заради фиктивен прием на пациенти

От думите му стана ясно, че медиците нямат достъп до епикризите от лечебните заведения.

"Нямаме достъп до пациентското досие, не ни е дадено и административно, и техническо. Ако в момента при мен попадне пациент по спешност и не е мой пациент, не мога да видя досието му, ако той е докаран в клинично състояние - той няма да може да обясни. Не мога да вляза да видя една година назад от какво е лекуван, какви болести има, дори и Бърза помощ да дойде - тя също няма достъп до това досие. Това куца в момента", категоричен е той.

Според него една от причините за новото приложение би могла да бъде да се сложи край на безконтролното изписване и получаване на лекарства в аптеките без лекарско предписание.

"Приложението проверява дали вие сте лекар и дали сте член на Българския лекарски съюз. Ако не сте лекар -  не може да работите и не може да използвате това приложение. И в един момент това безконтролно изписване, особено на антибиотиците, когато няма лекарско предписание - в аптеката да не може да си ги вземете. "Информационно обслужване" ще знае във всеки един момент всеки един лекар какво е изписал, колко антибиотика са предписани, ще има абсолютно точна информация", поясни председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

Мая Йорданова
1088 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.17 | 11:37

2
така е под дигиталното робство
PaulaFox

2023.03.14 | 00:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини