Експертизата в ТЕЛК става електронна

  • 10 март 2023 13:13

  • 3643
  • 4
Експертизата в ТЕЛК става електронна
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Улеснява се издаването на експертизата за ТЕЛК до края на май. Пациентите няма да се редят на опашки, защото освидетелстването ще стане електронно, обеща здравният министър д-р Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в по време на пресконференция, предава "24 часа".

Според него по този начин пациентът не трябва да се явява пред лекарска комисия, а цялата информация за него, която съществува в Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще се разпределя на случаен принцип, както е в съдебната система.

МТСП: Изплащането на пенсии за инвалидност и помощи на хора с изтекъл ТЕЛК ще бъде възстановено през март

"Както там пациентът не знае къде ще се извърши експертизата и съответно лекарят да не знае имената на пациента. По този начин всички видове корупционни практики ще се премахнат", обясни Меджидиев. 

Меджидиев даде пример с пациент от Благоевград, който ако си подаде документите за освидетелстване, ще бъде разпределен във Велико Търново например. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. Всичко ще е по електронен път, без посещение на пациента при лекар.

Освен това ще има срокове на освидетелстващите експертизата да бъде издадена и върната към Информационно обслужване до 10 дни за определяне на средствата на пациента.

Цветелина Кирилова
3643 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.10 | 13:30

1
Българската държава тъпче цялата си информация и данните на своите граждани на сървърите на амазон и гугъл. Дават ви някой милион, за да подарите данни за стотици милиарди. От това робство трудно ще си излезе.

2023.03.10 | 14:07

4
Прав си само революция и огън.

2023.03.10 | 14:05

2
Половината минали ТЕЛК са със далавери.Пълна проверка на всички.България е родината на корупцията.

2023.03.10 | 14:06

3
Познавам хора които са здрави като волове но са трудоустроени 1 и 2 категория.

Добави коментар

Водещи новини