Стоматолозите не могат да бъдат включени към информационната система от 1 февруари

  • 01 февруари 2023 16:36

  • 716
  • 2
Стоматолозите не могат да бъдат включени към информационната система от 1 февруари
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да започне след подписване на анекс между Съюза и Здравната каса.

Въвеждането на информационната система беше отложено за 1 февруари тази година, но все още няма адекватна информационна система за денталната помощ. Това заяви пред БНР д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на съсловната организация.

Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравно-информационна система от 1 февруари според подписания анекс към Националния рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината е, че от "Информационно обслужване" не са си свършили работата, каза председателят на Съюза доктор Николай Шарков, като нарече поведението на държавната фирма "скандално". 

С над 40 процента се е понижила заболеваемостта от кариес при децата

"Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7 хиляди лекари по дентална медицина, свързано с тяхното отчитане и свързано с получаване на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков договор", поясни д-р Борислав Миланов.

Стоматолозите настояват за разумни срокове за включването им към Националната здравно-информационна система, като се вземат предвид всички изисквания. Според тях така разработеният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос. Доктор Георги Габровски посочи:

"Най-добрият вариант за подаване на данни към НЗИК това е месечното подаване. Бихме искали да се използват само утвърдените номенклатури в договори между БЗНС и НЗОК. Желаем активното участие на Зъболекарския съюз във всеки етап от разработката на системата. Срокът за въвеждането на НЗИК да бъде предоговорен с Надзорния съвет на НЗОК до възникване наистина до реалната техническа възможност за това. След официалното въвеждане на системата да се осигури гратисен период с цел обучение на лекарите по дентална медицина".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един

2023.02.02 | 06:45

2
Ами сега е сладко ,по 100 лв за 10 мин за малка манипулация ,а като има онлайн отчитсне не може да се лъже и да се манипулират услуги и цени ,а и данъци почват да се плащат !

2023.02.01 | 16:45

1
дигитализацията ще ви еве мамата, тоталитаристите искат всичко, а не само по здравна каса, така ще имате застраховка. офци със застраховка в скотобойна, смях...

Добави коментар

Водещи новини