Личен лекар: Обсъждаме потребителската такса да е между 5 и 8 лева

  • 26 януари 2023 10:14

  • 6804
  • 9
Личен лекар: Обсъждаме потребителската такса да е между 5 и 8 лева
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева. Това заяви в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя изрази възмущение от факта, как след като всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва – никога не сме подготвени. „В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни,  и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш училища и детски градини?”,  попита тя.

Задава се силен дефицит на лични лекари

Общопрактикуващият лекар коментира и темата за искането на по-високата такса при личните лекари.

„Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, категорична е доктор Николова.

По думите ѝ се обсъжда вдигане на таксата между 5 и 8 лева за посещение. „Искаме или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, посочи тя.

Росица Валентинова
6804 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Един

2023.02.02 | 06:50

9
Това което касата дава като капитация и доплащания отдавна изостава от задължителни разходи и данъци за изискван персонал и логистика ,ако не желае българина да плаща реална цена на среден преглед ,която сега е 6 пъти по ниска от тази за преглед на куче при ветеринар ,достъпа ще бъде силно ограничен и със записване на час след дни и седмици ,а не веднага и аз съм освободен ,разходите са вдигнати ,приходите не догонват от години реалността ,за 1 лев се влиза в тоалетна ,не при лекар!

2023.01.26 | 16:00

7
Айде накарай скапаното племе, което е в България, да се ваксинира против грип. Точно колкото се ваксинира срещу ковид 19 ще е.
Шофьор

2023.01.26 | 16:51

8
Скапан си ти
Възмутен гражданин

2023.01.26 | 10:32

6
Не стига, че всеки месец вземате пари от здравната каса за всички, които ви се водят по списък без значение дали са стъпвали в кабинетите ви. Не стига,че за тези пари от потребителската такса не издавате касови бележки,а в повечето случаи и листи не пускате(тоест си ги прибирате директно в джоба). А сега и наглеете да се вдига таксата...... Когато от здравната каса почнат да ви плащат за издаден амбулаторен лист,тогава си искайте...... Наглеци
отврат

2023.01.26 | 10:25

5
уроде, ти можеш да обсъждаш и да искаш, ама кой ще ти даде тия пари? размърдай си малко мозъка, ако има още нещо в тъпата ти кратуна. сигурно и последната гънка, която ползваше за тоалетната се заглажда.

2023.01.26 | 10:22

4
Да и намерим няколко негъра да я ваксинират с кожените си спринцовки и да млъкна тази дърта уроспия !!

2023.01.26 | 10:20

3
Тази защо и дават трибуна за изява !?!?!?!? ИЗРОД !!1

2023.01.26 | 10:19

2
тая не знам кога лекува, от сутрин до вечер е по студията! и от къв зор трябва ваксината да е задължителна за децата?! FU

2023.01.26 | 10:19

1
и тая не се наяде. задника и не може да се затвори.

Добави коментар

Водещи новини