Здравният министър с подробности за промените в ТЕЛК-овете

  • 25 януари 2023 12:51

  • 914
  • 1
Здравният министър с подробности за промените в ТЕЛК-овете
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Въвеждат се промени в оценката на ТЕЛК и вида увреждане в проценти, което ще доведе до по-справедливо оценяване, както и прецизиране на случаите, при които с категоричност да се определи пожизнен срок на инвалидност с и или чужда помощ. Това заяви здравният министър Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в на брифинг пред медии по повод промени в наредбата за медицинска експертиза, които Министерския съвет прие днес.

За още 31 заболявания ще се дава пожизнен ТЕЛК. Хората с психични заболявания под 90% също вече ще имат право на чужда помощ.

Родители на деца до 12 г. вече ще могат да ползват болничен, за да се грижат за тях, ако те са върнати от училище или детска градина и са поставени под карантина.

„Променя се методиката за прилагане на оценката за трайно намалена трудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти. Същественото е, че ще се отчита всяко увреждане, а не само на водещото, независимо от съотвестващите му проценти, както и от процента на най-тежкото увреждане. Тези проценти вече ще се събират”, обясни той.

Омбудсманът за ТЕЛК-овете: Гавра с хората

„Лицата, освидетелствани или преосвидетелствани преди влизане на това решение, ще имат право да подадат заявлението си за преосвидетелстване, а също така не се предвижда срок за това, тъй като се очаква голям интерес от хората”, допълни още Меджидиев.

По думите му всичко това ще ускори издаването на експертните решения.

„Ще има промяна и в ТЕЛК комисиите, ще се даде възможност повече експерти в страната да правят експертизата и да се поставят точни срокове за експертиза, а не както досега – да се чака много месеци”, категоричен е той.

По повод разпространението на грипа, министърът обяви: „Предвижда се разширяване на имунизационния обхват за 2023 г. на 25%, а се очаква обхватът през 2026 г. да стане 35%.”

Министерство на здравеопазването препоръчва често проветряване, използване на маски на обществени места, както и обръщане към личните лекари при по-дълготрайни симптоми.

Цветелина Кирилова
914 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини