Симидчиев: За да се увеличат заплатите, трябва да се подобри здравеопазването

  • 18 октомври 2022 11:29

  • 702
  • 1
Симидчиев: За да се увеличат заплатите, трябва да се подобри здравеопазването
© Булфото (архив)

"Кадрите в отделните болници не са достатъчно, а финансирането им се разпилява в голям брой заведения. Ако един лекар не прави определен брой операции на месец, например 50, той не може да си поддържа квалификацията. Така не може да се поддържа качество. За да тръгнат заплатите нагоре, трябва да си дадем сметка къде здравеопазването е качество. Всеки може да получава според изработеното". Това каза д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната oт "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" пред NOVA.

По думите му при тези нива на заразяване обикновено сме имали повече диагностицирани, а около 2% загиваха. "Сега процентът е по-голям, защото се тестват по-малко хора. Винаги когато нямаме криза в здравеопазването, то остава на заден план. А то има нужда от постоянство и устойчивост. Ако то е ефективно, ще боледуваме по-малко. Надявам се комисиите в НС бързо да бъдат сформирани. В спешен порядък трябва да бъде сформирана и здравната. Достъпно, качествено и ефективно здравеопазване за всички. Колебая се преди участието във всеки парламент, но Христо Иванов ми каза, че политиката е маратон, а не спринт, устойчива стратегия, а не рязък натиск", заяви той.

Симидчиев смята, че в здравеопазването фокусът трябва да е върху превенцията и профилактиката. "За съжаление се върна и хартиената рецепта. В някои случаи иновациите срещат трудности, но резултатът е по-важен", посочи той. Относно протеста на спешни медици за по-големи заплати пулмологът счита, че трябва устойчиво да се работи за повишаването им.

"Нужно е създаване на медицински експертен стратегически съвет, с членове на паритетен принцип от всички партии, чрез който приоритетите да преминават между парламентите без да се губят.", подчерта той.

Радина Лазарова
702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 12:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини