Ден платен отпуск за профилактични прегледи, предлага шефът на Здравната каса

  • 25 август 2022 15:52

  • 991
  • 2
Ден платен отпуск за профилактични прегледи, предлага шефът на Здравната каса
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев призова да се помисли за въвеждането на допълнителен ден платен отпуск за профилактичен преглед, пише "Офнюз".

Според него това ще насърчи профилактиката в здравеопазването. По думите на професора през последните две месеца се забелязва повишен интерес към профилактиката, което се дължи на активността на на лекарите в извънболничната медицинска помощ, които при постигане на определени проценти профилактирани пациенти, получават и по-високо заплащане от НЗОК. 

Повече средства за болниците за лечение в интензивно отделение на пациенти с Covid-19

Проф. Салчев изтъкна още, че през тази година клиничните пътеки са увеличени средно с 25%, но отказа да коментира дали от тези средства могат да се отделят пари за увеличение на заплатите в сектора. По думите му всяко лечебно заведение само преценява как да направи това. Той, обаче, подчерта, че през последните два месеца заетостта на болничните легла е 47% и има намаление в обема на дейностите в болничната помощ. Това рефлектира и върху средствата, които болниците получават от НЗОК за реализирана лечебна дейност.

Теодора Павлова
991 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Високата заплата!

2022.08.25 | 16:09

1
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев е най-високоплатеният ръководител на здравна институция. Годишният данъчен доход на шефа на здравния фонд възлиза на 204 118, което предполага 17 000 лв. месечна заплата. Това показват цифрите в данъчните декларации за имущество и интереси, публикувани от КПКОНПИ
великов

2022.08.25 | 16:14

2
шефа да си вэеме отпуск до края на живота си и да върне теэ големи эаплати эа болните деца не го е срам съвест нямаш ли бе

Добави коментар

Водещи новини