Е-направления за безплатен антигенен тест за COVID-19 договориха БЛС и НЗОК

  • 24 август 2022 13:41

  • 527
  • 2
Е-направления за безплатен антигенен тест за COVID-19 договориха БЛС и НЗОК
© Novini.bg/ Canva

Лекарите вече ще могат да издават електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32364

Това става факт с Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности, който подписаха БЛС и НЗОК. Анексът ще влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник.

В него се предвижда още здравната каса да поема феталната морфология при бременните, тест за поносимост преди подлагане на упойка и ехографията на млечната жлеза. Сериозен ръст има и в цените на детските кардиохирургични пътеки.

РЗИ извършва безплатни изследвания за COVID-19 в Шумен

С Анекса се дава възможност на болниците да сключат договор със здравната касата за такава структура на леглата, с каквато са работили по време на Ковид вълните, в рамките на общия брой на леглата в болниците. Подобна мярка е в изпълнение на стратегията на МЗ за привеждането в готовност на системата за посрещане на евентуална вълна.

Така от една страна се гарантира лечението на усложнените пациенти с COVID-19, а от друга няма да се допусне забавяне и ограничаване на лечението на останалите заболявания, посочват от лекарския съюз.

Увеличават се и цените на клиничните пътеки за лечение в интензивно отделение на пациенти с COVID-19, като цената на Клинична процедура 3 от 550 лв. става 700 лв. на ден за пациенти с коронавирус, а Клинична процедура 4 - от 250 на 300 лв. на ден.

Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19 при всеки общопрактикуващ лекар, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват ваксинационни кабинети за имунизация срещу COVID-19, ще получават заплащане за тази дейност.

С Анекса ще влязат в сила и промените в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширяване на пакета от дейности поети от НЗОК за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.24 | 17:40

2
И у нас, и в чужбина Ковид се разпространява чрез ваксинацията. Отровите-ваксини заразяват ваксинираните, унищожават имунната им система и невинните жертви стават перманентно болни от Ковид. Освен това те се разболяват и от всякакви други болести, както е при болните от СПИН.

2022.08.24 | 14:01

1
Е селянката данка от пловдив какво общо има

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини