Жена с един бъбрек и ТЕЛК остана без инвалидна пенсия

  • 11 август 2022 20:57

  • 7600
  • 5
Жена с един бъбрек и ТЕЛК остана без инвалидна пенсия
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Жена с един бъбрек е лишена от инвалидна пенсия с решение на ТЕЛК, съобщава БТВ. 

По данни на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, подобни случаи са все по-чести, след приетата през 2018-та година методика за медицинска експертиза. 

За изследвания от тях период - 35% от хората са получили по-нисък процент трайно намалена работоспособност, което означава по-малко пари и помощи. 

Решенията на териториалните комисии могат да се преразгледат след жалба до НЕЛК.  Според справка годишно се обжалват около 8 процента от тях. 

Преди повече от 20 години Наташа разбира, че е родена с един бъбрек, който е увреден. През 2012-та година се явява на ТЕЛК. Получава 50% намалена работоспособност. През 2018-та процентът достига 58. През 2021-ва отива на поредното преосвидетелстване. 

Парламентът удължи действието на решения на ТЕЛК и НЕЛК

“Подписах се на документите и видях, че са ми дали 30 процента. Това направо ме шокира. 28 процента надолу, при положение, че наистина не са добре нещата”, каза Наташа.

След жалба - ТЕЛК извършва нова оценка. Този път за бъбречната си недостатъчност получава 40% намалена работоспособност. Обжалва отново, този път - без резултат. 

От НЕЛК обясниха, че намаленият процент е заради промени в наредбата за медицинска експертиза.

 

Според комисията - оценката е правилна, независимо, че жената е само с един бъбрек. 

“За това заболяване през 2012 г. ми дадоха 50 процента. Едва ли за 10 години бъбрека е по-добре”, попита Наташа. 

Решението обаче я лишава от финансови и социални облекчения. Наташа може да го обжалва пред Административния съд, но не може да си позволи адвокат. 

“Става от зле по-зле. Дори не ми стигат за лекарствата”, каза Наташа. 

Според пациентски организации - след промените в наредбата подобни казуси са все по-чести. 

“Сега работим с един случай - снощи с чух с една майка. От 100 на 30 процента. Детето е с епилепсия. Много хора отпаднаха и от здравната система по този начин. Когато имаш ТЕЛК, държава ти плаща и осигуровките - ако не работиш, имаш достъп до здравната система. А сега - много хора не могат да се проследяват, трябва да плащат. Откъде, когато нямаш доходи?”, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

За да няма ощетени - пациентски организации настояват да се върне старата методика - при която се отчита и придружаващите заболявания.

Константин Тодоров
7600 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Един

2022.08.18 | 13:14

5
Това ,че е с един бъбрек не я прави неработоспособна ,а освен това явно е свикнала да я издържа държавата и да не работи ,най големи претенции за ТЕЛК и привилегии ,хора ,които не са плащали никакви данъци и не са пзвали никакви предписания на лекари !

2022.08.12 | 06:49

4
Има много здрави, които получават пари от ТЕЛК - цигани, престъпници, дори лекари. Болните не могат да се уредят.

2022.08.12 | 01:28

3
Здрави взимат техните пенсии,заради такива няма пари за истинските болни.
Анархиста

2022.08.12 | 00:20

2
Добре дошли в грозния Неолиберализъм. Следващия път всички с ТЕЛК да пишат че са транссексуални и дискриминирани от хетеросексуалните Изроди и няма да има проблем.
Гражданин на СССР

2022.08.11 | 23:40

1
От 1991-година сичко е споразумение срещу обикновени хора , пенсионери и хора с увреждане.

Добави коментар

Водещи новини