Здравната комисия прие на първо четене важно решение за лечението на деца

  • 26 юли 2022 16:23

  • 1224
  • 0
Здравната комисия прие на първо четене важно решение за лечението на деца
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по здравеопазване единодушно прие на първо четене Законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според който лечението на деца с лекарства извън условията на разрешението за употреба ще се заплаща с публични средства – от НЗОК. 

Законодателната промяна е предложена от народните представители Антон Тонев („Продължаваме промяната“), Георги Михайлов („БСП за България“), Ивайло Христов („Има такъв народ“) и Александър Симидчиев („Демократична България“).

В мотивите на вносителите се посочва, че целта на предложените промени е да се преодолее законовата забрана за заплащане с публични средства на лекарства, прилагани „оф лейбъл“ - извън условията на разрешението за употреба. С предложението се предвижда изключение в случаите, в които лекарствата се прилагат на деца. Предвижда се медикаментите да се използват при лечение на деца, страдащи от редки заболявания, от онкохематологични и от автоимунни заболявания. 

Скъпоструващо лекарство е извадено от списъка на НЗОК с платени медикаменти за деца

НЗОК, министерствата на здравеопазването и на финансите, омбудсманът, съсловните организации на помощник-фармацевтите и на фармацевтите, както и пациентски организации подкрепят предложените промени. Няма нито едно отрицателно становище, посочи председателят на комисията доц. Антон Тонев. 

Преди дни министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова каза пред журналисти, че се очакват нормативни промени за лечението на деца с лекарства, неразрешени за употреба в България. По думите ѝ средствата за заплащане на терапиите са осигурени, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини