Д-р Васил Пандов от НЗОК: Преструктурират се болници и се сменят директори след проверките на МЗ

  • 04 юли 2022 17:57

  • 1135
  • 4
Д-р Васил Пандов от НЗОК: Преструктурират се болници и се сменят директори след проверките на МЗ
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Белодробната болница се влива в болница „Св. Иван Рилски“. Причините за това са ниският брой пациенти в Белодробната болница. Голяма част от медицинския персонал е напуснал и лечебното заведение среща големи затруднения за обслужване на пациентите. Такова преструктуриране е имало и преди. Това заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. д-р Васил Пандов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"Целта е да се запази персоналът на болницата и да се съживи лечебното заведение. Правят се анализи и при други лечебни заведения и да има по-целесъобразно разходване на средствата", допълни той.

"Проблемът с Национална детска болница се заплете още в самото начало. Оказва се, че обществената поръчка е била невъзможна от самото начало. Това установи проверка на  установи Агенцията за държавна финансова инспекция. Предали сме материалите в Прокуратурата. Въпреки това е плетен аванс от 9 млн. лева. МЗ преговаря с изпълнителя да възстанови тези средства, но до момента това не е направено.

Сербезова разкри колко са задълженията на държавните болници

"Нашето предложение е да има ясна концепция за нуждите от такова лечебно заведение, както и изготвяме стратегия за детско здравеопазване. В момента правим проучване от съществуващите терени на Министерство на здравеопазването кой би бил подходящ. Планът ни е до края на годината да изготвим концепция", разясни доц. д-р Пандов.

"В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19. Случаите в момента са 73 на 100 000. В момента сме в началото на тази криза. Вероятно през август месец ще има пик на заболяването. На този етап задължителни мерки не са предприети. Много от тях зависят от нас", каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Той коментира и резултатите от проверките в лечебни заведения. "Не започнахме със смени на директори, както това се е правило в предишни периоди. Да, засилихме проверките. Установихме диспропорции в проверките на болниците. Основните акценти бяха разходването на средствата и приходите от калолечение. МЗ не е получило нито лев от концесионни такси през последните 20 г. В резултат на установените нарушения бяха освободени ръководствата на някои болници", призна той.

 

Мая Йорданова
1135 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.04 | 20:56

4
Банановият танц на Джоузефин Бейкър
доктор

2022.07.04 | 20:45

3
Това недоразумение си няма понятие от медицина. То е юрист и изпълнява чужди поръчки. Ограничителни мерки за леко протичащо респираторно заболяване е меко казано абсурдно и контрапродуктивно. Налудно е маски, от които няма принципно никакъв смисъл, особено в летните горещини. Как е възможно да търпим подобен безумен тормоз?

2022.07.04 | 20:27

2
Русия , Китай , Северна Манджурия ръкопляскат : Личната секретарка на Министър Председател с пълен достъп до електронните подписи взе да празнува заради 12000 ЩД
Цв

2022.07.04 | 18:51

1
Кацаров няма да е сам в идиотизмите си!

Добави коментар

Водещи новини