БЛС ще съдейства за завеждането на колективен иск срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти

  • 03 юни 2022 19:33

  • 1441
  • 0
БЛС ще съдейства за завеждането на колективен иск срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да съдейства за заведеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти, съобщават от съюза.

Причината е създалият се хаос в системата, невъзможността колегите, работещи в ПИМП и СИМП да изпълняват своите задължения след 01.06.2022 г. заради напълно блокирана работа с отделните софтуерни програми. Недопустимо е дни наред български граждани да не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания, а лекарите да бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

БЛС: Пълното отпадане на хартиената рецепта е неразумно

БЛС настоява компетентните органи да направят необходимите проверки и да установят кои компании  не са изготвили в срок програмните си продукти. Настояваме още и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер.

Български лекарски съюз се обръща към всички колеги, засегнати от проблема, да изпращат своите сигнали за фирмите, които не са изготвили в срок програмните си продукти до централата на БЛС. Сигналите ще бъдат включени в колективните искове, за чието завеждане Съсловната организация ще съдейства.

Български лекарски съюз ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъде направена двуседмична отсрочка на клаузата, касаеща електронните прегледи и направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските, българските граждани да имат възможност да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем, а лекарите да не бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

 

Мая Йорданова
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини