Доц. Антон Тонев: Хартиената рецепта трябва да се запази като резервен вариант

  • 17 май 2022 17:44

  • 1814
  • 0
Доц. Антон Тонев: Хартиената рецепта трябва да се запази като резервен вариант
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Личното ми мнение е, че хартиената рецепта трябва да запазим като резервен вариант, но съм поддръжник на тезата, че електронната рецепта трябва да бъде изписвана максимално често и да бъде основният инструмент за изписване на лекарства. Това каза пред журналисти доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Доц. Тонев участва във форум, посветен на дигитализацията в здравеопазването, който се провежда в София Тех Парк.

В момента обсъждаме идеята, когато лекар преглежда пациент и изписва електронно амбулаторния лист, това автоматично да води до изписване и на електронна рецепта, посочи той. За да се предотврати загуба на данни или сривове в системата, ще използваме нова технология за дълготрайно и сигурно запазване на данните на пациентите, увери доц. Тонев, цитиран от БТА.

БЛС: Пълното отпадане на хартиената рецепта е неразумно

По думите му чрез тази технология винаги ще се знае кой чете данните и кой ги пише, както и няма възможност да се вреди, ако има загуба на данни.  

Доц. Тонев коментира и анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицинските дейности, който днес беше обнародван. Преди дни от различни болнични сдружения заявиха, че ще атакуват документа в съда.

Доц. Тонев каза, че ще се изчака решението на съда, като дотогава анексът ще продължи действието си. Бихме могли да използваме това време - до решението на съда, и да се опитаме да извършим определен вид медиация със засегнатите страни и да се опитаме да обясним, че те имат време, в което да апробират новите финансови възможности на системата и евентуално след месец - два, да направят финансовите си анализи, допълни той. Не подценяваме мнението им и бихме искали да вземаме заедно решения, увери доц. Тонев.  

Представители на частните болници обявиха, че вероятно ще атакуват съдебно анекса заради начина, по който се задължават да увеличат възнагражденията на работещите в лечебните заведения. 

Мая Йорданова
1814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини