Омбудсманът настоя за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID

  • 28 април 2022 12:33

  • 539
  • 0
Омбудсманът настоя за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID
© Омбудсман
Слушай новината Слушай новината

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент изпрати нова препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев, в която настоява да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени продукти за домашно лечение на COVID-19, заплащани от Здравната каса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31703

Това става ден след като общественият защитник изпрати и становище до здравния министър, в което поиска да се запази възможността за изписване на лекарства и на хартиен носител. Позицията на омбудсмана бе, че въвеждането на задължителен електронен формат нарушава правата на гражданите до медицинска грижа. Поводът за днешната препоръка на проф. Ковачева са затрудненията, които срещат гражданите при осигуряване на диагностика и лечение на COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка. 

Проф. Пенка Петрова: Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса

„Сред основните проблеми, поставени от граждани и пациентски организации, е промяната на реда за издаване на „Направление за медико-диагностична дейност" за извършване на „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ (PCR). Предвид това, че посоченото медико-диагностично изследване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от специалист, към когото пациентът трябва да бъде насочен от общопрактикуващия си лекар. Това е предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти (например по „Пневмология и фтизиатрия“), неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания“, пише омбудсманът.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент отбелязва още, че алтернативното изследване на PCR -  бързите антигенни тестове, също се извършват в лицензирана лаборатория срещу заплащане, с което тя е категорична, че се нарушават правата на пациентите. „Доказването на COVID-19 е възможно и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни тестове, но в този случай, независимо дали тестът е проведен от пациента или от личния му лекар, е невъзможно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система“, посочва проф. Ковачева. 

COVID-19 в България: 80% от починалите лица не са били ваксинирани

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, като същевременно може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна. „Не на последно място, бих искала да изразя безпокойството си от невъзможността за предписване и получаване на лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените лица с COVID-19, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)“, подчертава общественият защитник и настоява да бъде проявено разбиране, че независимо от отпадане на извънредната епидемична обстановка, опасността от разпространение на COVID в страната не е отминала и правата на гражданите при диагностиката и лечението на инфекцията следва да бъдат изцяло гарантирани, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
539 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини