Гергана Николова: Въвеждането на електронната рецепта не може да се случи от 1 май

  • 18 април 2022 17:54

  • 765
  • 2
Гергана Николова: Въвеждането на електронната рецепта не може да се случи от 1 май
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

С въвеждането на електронните рецепти ще има вече един здравен туризъм, при който българите ще ходят в съседни държави, за да си закупуват лекарства. Странно е да не може да има една рецепта, написана на хартия. Това заяви общопрактикуващият лекар и член на БЛС Гергана Николова в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Ние лекарите не работим само в кабинетите си. Ако човек е извикал лекар вкъщи как би могъл след това да отиде да си вземе лекарствата? За да не може да дойде в кабинета, той вероятно не се чувства добре. Електронните рецепти могат да се издават само в кабинетите“, подчерта тя.

БЛС: Неразумно и нерационално е пълното отпадане на хартиената рецепта

„Няма техническа възможност въвеждането на изцяло електронна рецепта да се случи от 1 май. Друг проблем е, че ние работим с лична информация и тя ще е застрашена, ако тази база-данни е качена на телефоните ни. Кой може да гарантира, че тази информация няма да изтече, както преди време стана с НАП. Това не решава проблемите на пациента да получат качествена и навременна медицинска помощ. Какво правим, ако се случи технически срив на системата? Как ще си получите лекарствата? Ако пациентите живеят в планински район?“, пита се общопрактикуващият лекар.

„Ние предлагаме хартиената рецепта да остане и след 1 май, иначе ще се затрудни сериозно лечението на пациентите“, изтъкна д-р Николова.

„В медицината отговорността е изключително сериозна. Затова не бих желала някой след мен да нанася допълнителни щрихи на неща, за които аз ще нося отговорност. Медицината е и изкуство“, подчерта тя.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
765 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
30години едно и също....

2022.04.19 | 09:36

2
лелче айде разберете се първо и после дрискайте....този сериал е като европейската здравна карта 2010та....още е само лаф....
Емил

2022.04.18 | 19:23

1
Иска ми се правителството и коалицията да са стабилни и дано тези симпатични момченца бързо се научат за какво става дума. К. ирчо да се появава по-рядко и по-малко да лъже. Единствено мин. Караджов си е на мястото и трябва да се учат от него.

Добави коментар

Водещи новини