Проф. Петко Салчев: Двойно е увеличението на плащанията за COVID пациенти през тази година

  • 19 октомври 2021 09:36

  • 412
  • 3
Проф. Петко Салчев: Двойно е увеличението на плащанията за COVID пациенти през тази година
© Булфото

"Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година спрямо миналата е със редно 179 на сто по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща", съобщи пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32871

"Освен това вчера споделих и с колегите от Болничната асоциация за  натиска върху болничната система заради големият брой заболели и заради увеличените средства за консумативите при тяхното лечение - най-вече кислород, вода и ток. Посочих на колегите, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за Covid- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения.

В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ, да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента", посочи в "Преди всички" проф. Салчев. Според проф. Салчев няма болници, които не са си получили средствата за лечение на Covid пациенти.

Във връзка с това дали има свободни легла за лечение на Covid пациенти, проф. Салчев посочи, че организацията за това е на РЗИ и на болниците.

"Според нашите данни и в национален мащаб и в столицата има свободни легла. Но със заповед на директора на РЗИ те могат и да се увеличат. Ако се връщат пациенти, това е заради не добър триаж и лоша организация", каза проф. Салчев.

"Лекарите на първа линия получават по 1200 лева от този месец, когато те са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират. Ще предложа на НС на НЗОК и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19, посочи Салчев. Но това трябва стане след договаряне с Българския лекарски съюз:

Шефът на НЗОК обясни защо продължава да е висока смъртността при COVID-19

"Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен", посочи още проф. Салчев. Той не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева.

"За Covid-19 сме платили 224 милиона лева, а за работа в неблагоприятни условия - 164 милиона лева, а 125 млн. лв. са доплащания към заплатите на лекарите, поясни управителят на касата. По думите му данни за източване на касата няма.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
412 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.27 | 10:41

3
Само ВЪЗРАЖДАНЕ и свободааааа

2021.10.27 | 10:40

2
Само ВЪЗРАЖДАНЕ и бюлетина номер 5

2021.10.27 | 10:40

1
Само ВЪЗРАЖДАНЕ и бюлетина номер 5

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини