Министър Кацаров аргументира искането за актуализация на бюджета на НЗОК

  • 19 август 2021 15:05

  • 1342
  • 2
©

При извънредни обстоятелства предвидените средства в актуализацията на бюджета могат да се окажат недостатъчни. Общата сума, с която искаме увеличение от 334 млн. лева за актуализация на бюджета на Министерство на здравеопазването и на НЗОК.  Част от средствата, които изплаща НЗОК минават като трансфери през бюджета на Министерство на здравеопазването, други плащания вървят през НЗОК. Обосновката е на база на направените до момента разходи във връзка с COVID-19. До края на годината са нужни още 442 млн. лева. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има по време на изслушване в Комисията по бюджет и финанси във връзка с актуализацията на бюджета.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31538

"134 млн. са нужни за увеличение на бюджета на НЗОК и 200 млн. за увеличение на бюджета на Министерство на здравеопазването, като една немалка част от тях са също трансфери към НЗОК. Обосновката е направена на база на направените до този момент разходи", подчерта той.

Кацаров: Вероятно другата седмица ще има мерки срещу COVID-19

"До 31 юли тази година разходите по отношение на противодействие на COVID, които са администрирани от Министерство на здравеопазването, са в размер на 442 млн. лв. Обосновката е направена на базата на изработения от нас и приет от правителството план за противодействие на следващи пандемични вълни. Направена е финансова обосновка, като изрично искам да подчертая, че при извънредни обстоятелства средствата, които сме предвидили, могат да се окажат недостатъчни в даден момент, обясни здравният министър.

Променихме методиката, за да се разпределят по-справедливо средствата за медиците. За ваксини на здравно неосигурени до края на годината са нужни 5 млн. до края на годината“, обясни здравният министър.

"В това число са включени и 46 млн. лева за ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат доставени до края на годината за страната ни", каза още министър Кацаров.

 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1342 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2021.08.19 | 16:49

2
Постепенно светът разбира, че отровите-ваксини не са приготвени срещу Ковид, а - срещу хората.
Бате повярвай ми,

2021.08.19 | 16:48

1
Тоя е много тъпо парче!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини