БЛС се обяви против административния тормоз от страна на НЗОК

  • 13 юли 2021 15:39

  • 998
  • 3
БЛС се обяви против административния тормоз от страна на НЗОК
© Novini.bg

БЛС се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19 през изминалата тежка и трудна година и половина.

Това пише в официална позиция от страна на Българския лекарски съюз (БЛС), която публикуваме без редакторска намеса:

"В централата на Съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др. 

НЗОК след проверката в "Пирогов": Открихме редица нарушения, болницата трябва да върне над 1 млн. лева

През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условия на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано. БЛС припомня, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше разписан механизъм, който дори да разглежда възможността за възстановяване на тези средства.

На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19. 

От "Пирогов" ще направят възражение по направените констатации от НЗОК

Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо. БЛС пита: Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?

Нека не забравяме, че през очакваните тежки месеци всички ние отново ще разчитаме на същите тези медици и лечебни заведения, на които разчитахме през изминалата година и половина! А те ще продължат да следват своето призвание и няма да отстъпят от дълга си!". 

Филип Епитропов
998 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Силвия Борисова

2021.07.14 | 18:36

3
Проверете Света Екатерина .
БЛС се обяви

2021.07.13 | 16:22

2
за безотчетно хрантутене на мафията в бели престилки.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ЧАЛГАРИ

2021.07.13 | 16:19

1
Пари нЕма! Събираме за гориво у Космоса!

Добави коментар

Водещи новини