НЗОК ще има актюер

  • 22 януари 2021 16:34

  • 978
  • 0
НЗОК ще има актюер
© Novini.bg

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще има актюер. Това каза управителят на НЗОК Петко Салчев по време на онлайн дискусия за електронното здравеопазване.

Този актюер ще трябва да разполага с пълен набор електронни справки, а в някои отношения НЗОК изостава. По думите на Салчев предстои усъвършенстване на електронната обмяна на информация с външни институции и с договорните партньори на НЗОК. Все още не са напълно електронизирани някои отчети, генерирането на фактури, посочи той. Има забавяне на процеса за електронните протоколи, както и за електронните рецептурни книжки.

Трябва да се оптимизира процесът с работата с консултантите на НЗОК, особено когато се иска бързина на действие или засяга лечението на деца в чужбина, каза още Салчев, цитиран от БТА.

НЗОК с 84,6 млн. лева директни плащания за лечение на COVID-19 през 2020-а

Много изоставаме с въвеждането на телемедицинските услуги, добави още той и посочи, че биха позволили освобождаване на лекарски ресурс. НЗОК очаква нов основен център за база данни, както и дублиращ център, тъй като информацията, която събира НЗОК, е свръхчувствителна и тя трябва да бъде запазена, допълни той.

Електронизацията ще помогне, но тя не може да измести взимането на решения от човека, както и вземането на медицински решения.

Novini.bg
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини