Кога ще се подобри здравната система?

  • 05 януари 2021 15:03

  • 704
  • 2
Кога ще се подобри здравната система?
© Pixabay

Необходимо е изграждане на консенсусно виждане за развитието на здравната система, за да може което и правителство да е на власт, то да не може да излезе от рамките на тази стратегия. Констатациите в много от направленията са верни, но конкретни решения на съществуващи проблеми не се виждат. Това коментира пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър, по повод Националната здравна стратегия за периода 2021 - 2030 година, публикувана за обществено обслужване. 

Тя коментира, че рейтингова система на болниците и обвързването на финансирането с качеството на лечението, преструктуриране на болници. Това пък са част от промените, които предвижда проект на стратегията. 

Проф. Аргирова: Намалелият брой новозаразени не ме успокоява, да видим данните от празниците

„Проблем е какво ще правим с многото болници в три-четири големи градове. Ако вървим по пътя, който ни чертае сегашната стратегия, трябва да закрием всички общински болници, голяма част от областните болници. Ще концентрираме цялата болнична помощ в три-четири големи градове в страната? При този финансов статус на населението и при тези никакви транспортни връзки?", запита Виткова.

И продължи коментара си с това, че имаме свръххоспитализации, които самата система индуцира.

"Тя индуцира обороти, защото срещу оборота стоят пари. Как ще намалим този оборот в болниците, как ще намалим свръххоспитализациите при наличие на толкова много болници и при търговския статут на мрежата, който налага оборот, за да се вземат пари“, допълни д-р Виткова.

Последвайте канала на

Novini.bg
704 2

Коментари 2

Добави коментар
Гражданин

2021.01.05 | 15:46

1
Ще се подобри,когато стане напълно безплатно!Достатъчен е бюджета от данъците, които са огромни!Хората не трябва да се осигуряват за нищо. Да има само социални пенсии еднакви за всеки пенсионер. Колко много администрация ще отпадне, която се храни от бюджета и нищо не прави.
Коичу

2021.01.05 | 16:28

2
Прав си но Това са избирателите на герб норода е заспал

Добави коментар

Водещи новини