Шефът на НЗОК обясни има ли напрежение в системата и кое ще повлияе върху сигурността на пациентите

  • 11 декември 2020 18:26

  • 29402
  • 7
Шефът на НЗОК обясни има ли напрежение в системата и кое ще повлияе върху сигурността на пациентите
© Кадър: БНТ

Няма място за напрежение, а за конструктивни разговори. Несигурността в системата ще повлияе върху сигурността на пациентите. Най-малко аз или УС имат полза да се тръгне против интересите на лекарите. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31560

"Приех лично упреците, че администрацията е тромава. Другото бе забавянето на плащането на допълнителното възнаграждение на медиците. Парите ще се платят, но със забавяне, тъй като трябва да се спази законът. Има процедури, не може да стане от днес за утре. За средствата след януари стана ясно, че е договорено тази мярка да продължи", призна той.

Медиците на първа линия ще получат допълнителните 1000 лв. за два месеца

Касата има голям бюджет. Ще се търсят варианти за продължаване на всички мерки, предложени от правителството. Опитваме се колкото се може по-бързо да се разплащаме. Не може рязко всичко да се промени. Електронното направление е функция на националната здравно-информационна система. Тя не се изгражда от НЗОК, подчерта управителят на Касата.

„61 милиона правителството реши и даде трансфер за всички плащания до края на годината. Част от тези пари са предвидени за болниците. До октомври месец на болниците сме надплатили 133 милиона лева. Общо за цялата система сме платили 226 милиона лева, за да може да се чувства сигурност и да няма фалити“, обобщи проф. Салчев.

„Той уточни, че парите са в специална сметка и се зареждат по конкретното направление, като няма опасност да бъдат изхарчени не по предназначение, стана ясно от думите му.

Той съобщи още, че заради CОVID пандемията НЗОК удължава сроковете на протоколите и рецептите за лекарства на хронично болните. В началото на следващата година НЗОК ще инициира кръгла маса за подходи, които да разрешат проблемите и на пациенти с редки заболявания, чието лечение касата не реинбурсира.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
29402 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Гражданин

2020.12.12 | 07:21

7
Няма нужда от НЗОК.Тази огромна администрация трябва да се разпусне!Да се върне старата система при която статистиката беше водеща.Процент заболели,но и процент излекувани. Детска смъртност, майчина смъртност, обща смъртност!ПРОФИЛАКТИКА !!! Персонала да е на заплата!Не може да получиш много пари,а хората да са болни и смъртността да е висока!За какво здравеопазване става въпрос!
anna

2020.12.12 | 02:54

6
Диетите са миналия век! За да отслабнете, вече не е нужно да се изтощавате с диети. Четох за една нова и здравословна загуба на тегло, тук - bit.ly/ketodibg Опитах толкова много неща, всички диети, фитнес, е, можех да отслабна с 2 кг, а с този инструмент можех да отслабна с 15 кг за един месец. Чувствам се прекрасно! Съветвам всички!
Lissa

2020.12.12 | 00:35

5
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.11 | 20:59

4
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
KYP ЗА БОЙКО ЧЕКМЕДЖЕТО

2020.12.11 | 19:53

2
KYP ЗА БОЙКО ЧЕКМЕДЖЕТО и за майките на поддръжниците му
Гол да го бараш!

2020.12.11 | 20:27

3
Черепарски ку.росмукач, антиваксър :)
Здравните работници

2020.12.11 | 19:05

1
Трябва да бъдат добре заплатени но да получават ресурси които пациентите да усещат като подобрение за тяхното здраве.Заплатите на лекарите трябва да бъдат зависими от пациентите.Говоря за пациентите които редовно са плащали своите осигуровки.Има много случаи когато лекуваните пациенти биват изписвани по осмотрение на лекарите а всъщност си отиват с по големи травми от колкото преди лекуването.А в много случаи в епикризите не се отразяват подробно с какви точно лекарства са лекувани.Това трябва да се удостоверява с подписа и на пациента.Изписват се лекарства или с голям излишък или с недостиг.Процента на парите за конкретно здраве сигурно е много малък спрямо общия разход наНЗОК.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини