Д-р Кацаров: У нас няма ясно очертана пътека за болните с COVID

У нас няма ясно очертана пътека за пациентите болни с ковид. Това каза в Денят започва по БНТ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18354

Според него разпореждането за обособяване на легла за пациенти с коронавирус във всички болници е нарушение на медицинските стандарти. Д-р Кацаров определи като грешка да се акцентира само на PCR тестове. По думите му, трябва да бъдат включени и другите видове.

Леталитетът на коронавируса се изчислява на 3 на 1000 души. Така че на всеки 1000, които са срещнали с вируса, се очаква трима да починат. Колкото по-голям е броят на заразените, толкова по-голям ще е броят на починалите. Това прогнозира д-р Стойчо Кацаров.

Експерти с разкрития за направленията за PCR-тестове и кои са огнищата на COVID-19

Проблемът на пациентите е, че липсва ясно очертана пътека за хората с оплаквания, подобни на заразените с коронавирус. Не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат. Липсва организация на целия процес, действа се стихийно, кампанийно. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки, обясни д-р Кацаров.

Правителството не се подготви за тази ситуация. Здравната система се намира в лошо състояние от години и днес ще берем плодовете, добави д-р Кацаров.

3816 нови случая на заразяване с коронавирус у нас

Като пример той посочи, че от години медицинските дейности не са остойности. Парите се определят на око, а това не може да бъде ефективно управление на системата.

Д-р Кацаров даде пример и за нарушаване на медицинските стандарти.

Разкриването на легла за лечение на COVID болни във всички болници по заповед на министъра е в нарушение на медицинските стандарти. Това е в нарушение на националната здравна карта. Медицинските стандарти изискват определен вид специалисти да работят, а те ги няма в тези звена. Националната здравна карта забранява да се откриват нови отделения и нови дейности, коментира д-р Кацаров.

Според него тези ограничения трябва да бъдат премахнати, защото спъват дейността на лечебните заведения.

Дори здравната каса няма право в момента да сключи договор с такъв тип структури. Ние нямаме отговор на въпроса кой ще плати лечението на пациент, настанен в болница, която досега не е имала COVID отделение и въобще не е имала договор със здравната каса за тази клинична пътека, допълни той.

Липсата на ясна организация на системата затруднява и пациентите, и лекарите, подчерта д-р Кацаров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18354

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.10 | 16:06
    Тоя боклук да не ръси мозък,а да отива на първа линия.
  2. 2020.11.10 | 11:15
    Като няма специалисти кой ще ги лекува бе тикво в такива пандемии е нормално в Италия и ветеринарите викнаха даже
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет