Председателят на БЛС: Здравната система е натоварена, но не се е сринала

Има болници, които не са оборудвани за COVID-кризата. За това знаехме още преди пандемията, някои болници бяха затруднени. Има натоварване на системата, но тя не се е сринала. В момента сме на 10% капацитетът на леглата, стремим се да станат 20%. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването "Още от деня" по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18378

"По начина, по който възникна тази епидемия, е трудно дори на добре оборудвани системи да поемат всички болни", призна той.

Борисов: Всички, които изградихме антитела срещу COVID-19, трябва да даряваме плазма

„Системата се справи, обществото се провали. До какво доведоха по-строгите мерки – отложихме вълната. Ние не можем да наложим елементарните мерки за носене на маски, представете си как ще затворим цялата държава", пита се председателят на БЛС.

"Повечето средства за здравеопазване ще дадат възможност за глътка въздух, но няма да решат проблемите. Колегите на първа линия не са напуснали постовете си. Персоналът работи все по-амбицирано. Има лекари, които са се върнали на работните си места след прекаран COVID -19. Има и кадрови дефицити", допълни Маджаров.

По повод осигуряването на звена за COVID-болни в поликлиниките, д-р Иван Маджаров обяви: "Всеки, който е МБАЛ може да осигури поток за COVID-болни. Лошото е, че сме най-бедната държава в ЕС. Дългото неглижиране на проблемите доведе дотам, че много колеги потърсиха кариерно развитие навън. Той призна, че авторитетът на професията се е сринал".

„Има региони в страната, където положението е много тежко. Трябва да има регионална политика, за да се запазят кадрите, както и да има ясни правила за растеж в кариерата. България отделя едва 4,5% от БВП на фона на другите европейски страни. Ако това не се промени и в здравеопазването няма да се промени нищо. Няма да се реформира системата, докато експертите бягат навън", предупреди той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18378

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.10 | 01:00
    Трай бе,Боклук!!! Народа е виновен...Бойко е невинен!!! СВИРКИИИИ! СВИРКИ МУ ПРАВИ! ЩЕ ВЗЕМЕШ ПАРИ...БОКЛУУУУУК!!!
  2. 2020.11.09 | 23:36
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет