Председателят на БЛС: Здравната система е натоварена, но не се е сринала

  • 09 ноември 2020 18:57

  • 1152
  • 2
Председателят на БЛС: Здравната система е натоварена, но не се е сринала
© Кадър: БНТ

Има болници, които не са оборудвани за COVID-кризата. За това знаехме още преди пандемията, някои болници бяха затруднени. Има натоварване на системата, но тя не се е сринала. В момента сме на 10% капацитетът на леглата, стремим се да станат 20%. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването "Още от деня" по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28700

"По начина, по който възникна тази епидемия, е трудно дори на добре оборудвани системи да поемат всички болни", призна той.

Борисов: Всички, които изградихме антитела срещу COVID-19, трябва да даряваме плазма

„Системата се справи, обществото се провали. До какво доведоха по-строгите мерки – отложихме вълната. Ние не можем да наложим елементарните мерки за носене на маски, представете си как ще затворим цялата държава", пита се председателят на БЛС.

"Повечето средства за здравеопазване ще дадат възможност за глътка въздух, но няма да решат проблемите. Колегите на първа линия не са напуснали постовете си. Персоналът работи все по-амбицирано. Има лекари, които са се върнали на работните си места след прекаран COVID -19. Има и кадрови дефицити", допълни Маджаров.

По повод осигуряването на звена за COVID-болни в поликлиниките, д-р Иван Маджаров обяви: "Всеки, който е МБАЛ може да осигури поток за COVID-болни. Лошото е, че сме най-бедната държава в ЕС. Дългото неглижиране на проблемите доведе дотам, че много колеги потърсиха кариерно развитие навън. Той призна, че авторитетът на професията се е сринал".

„Има региони в страната, където положението е много тежко. Трябва да има регионална политика, за да се запазят кадрите, както и да има ясни правила за растеж в кариерата. България отделя едва 4,5% от БВП на фона на другите европейски страни. Ако това не се промени и в здравеопазването няма да се промени нищо. Няма да се реформира системата, докато експертите бягат навън", предупреди той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28700

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1152 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Дзурльо

2020.11.10 | 01:00

2
Трай бе,Боклук!!! Народа е виновен...Бойко е невинен!!! СВИРКИИИИ! СВИРКИ МУ ПРАВИ! ЩЕ ВЗЕМЕШ ПАРИ...БОКЛУУУУУК!!!
Lissa

2020.11.09 | 23:36

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини