Здравната каса в Плевен отчита спад на плащанията

  • 11 август 2020 10:12

  • 477
  • 0
Здравната каса в Плевен отчита спад на плащанията
© Pixabay

В Плевен Регионалната здравноосигурителната каса /РЗОК/ регистрира 51 на сто спад на плащанията от началото на 2020 г. по така наречения предварителен контрол на партньорите си в здравната сфера. Това съобщиха за БТА от касата.

Причината е значително намаленият обем дейности, извършени и отчетени в сферата на здравеопазването в региона през периода след появата на пандемията от коронавирус.

В Плевен, който е основният университетски медицински център в Централна Северна и Северозападна България, през първите шест месеца на т.г. болниците са реализирали и отчели пред касата с 7 614 клинични пътеки по-малко, спрямо същия период на 2019 г. За амбулаторните процедури намалението е с близо 2 хиляди, а при клиничните процедури има спад с почти 400, спрямо миналата година.


Основните причини, за да не плаща касата при болничната помощ са отчетеният по-малък престой по клинични пътеки в периода на коронавируса, несъответствието с водещата и допълнителна диагноза, хоспитализации по клинични пътеки със застъпващи се периоди, неспазени ограничения в допустимите хоспитализации, отчитане на дейности, надвишаващи утвърдената месечна стойност, която се плаща, и десетки други.

РЗОК - Плевен е сред големите в страната - само през тази година е сключила договори с близо 600 партньори, като сред тях са 18 болници, от които три са университетски, приемащи пациенти от цяла България и чужбина. Плевенската здравна каса има договори също със 149 изпълнители на дентални услуги, 184 изпълнители на първична медицинска помощ, 114 изпълнители на специализирана медицинска помощ, както и със 131 аптеки.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
477 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини