Д-р Иван Маджаров: Лекарите и медицинските работници са най-застрашени от COVID-19

Лекарите и медицинските работници са най-застрашени от заразяване с COVID-19. Опазването на кадровия потенциал трябва да бъде най-важното в тази ситуация. Това заяви управителят на Българският лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12688

„На среща със здравния министър изразихме готовност да работим за подобряване на финансирането на лечебните заведения. Такова чувствително увеличаване на финансирането на лекарите в регионалните отделения отдавна не е имало. Приветствам, че новият министър го направи. Факт е, че колегите работеха в унизителни условия. Изтощението им не е само физическо, а и психическо“, подчерта той.

Думите му са във връзка с обявения ръст на заплатите от 30%, считано от 1 август, които ще получат над 6000 работещи в РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по радиология, Националния център по обществено здраве и анализи, агенцията по лекарствата, в психиатрични болници, в центровете по трансфузионна хематология и работещите в здравната каса, които са командировани за подсилване на системата.

Новият здравен министър с първа заповед - свързана е с PCR тестовете за чуждестранни туристи

За щастие по-голяма част от болните от вируса оздравяват, заяви д-р Маджаров.

Относно отпускането на 24 млн. към училищното здравеопазване, той каза, че това отдавна е трябвало да стане. „Аз лично не виждам вероятност да се върнат училищните лекари. Това време е отминало“, посочи председателят на БЛС.

По думите му профилактиката на децата в лекарските кабинети е на добро ниво.

Той разкри, че има много неусвоени направления заради пандемията. По този повод личните лекари се намират в трудно положение. Би било добре държавата да им помогне. Въпреки ситуацията джипитата няма да разполагат с повече направления от обичайното, стана ясно от думите на д-р Маджаров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12688

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.07.29 | 01:51
    Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com
  2. 2020.07.29 | 00:03
    която да отмъщава и на тях
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет