Д-р Брънзалов: Здравноосигурените пациенти не трябва да плащат за тестове за COVID-19

Здравноосигурени пациенти не трябва да плащат за тестове за COVID-19, а в България цената им е доста по-висока в сравнение с другите европейски страни, каза в Сутрешния блок на БНТ общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов – заместник-председател на БЛС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12686

"Трябва да се изработи точен алгоритъм по правила точно кой по здравни, противоепидемични причини трябва да бъде тестван. Пътят на този пациент трябва да бъде максимално скъсен", призова той.

При заявена от НЗОК готовност да заплаща дневно 2300-2400 теста, за около месец Здравната каса е заплатила 330 теста, очерта практиката в момента личният лекар.

"Когато се появи пациент, който е съмнителен за коронавирусна инфекция, неговият път трябва да бъде мълниеносен от страна на диагностика и взимане на решение какво ще се прави с него нататък."

Д-р Брънзалов припомни, че личните лекари настояват за правото да издават направления за COVID-тестове.

"Не мога да разбера защо трябва да въртя телефони, за да кажа, че пациентът ми е със съмнение за COVID-19. Наистина на го разбирам", реагира той.

По думите му цифрите говорят, че действащият алгоритъм има за цел да се икономисват средства, а не да се осъществява по-качествен контрол.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12686

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.07.20 | 13:39
    А здравнонеосигурените пациенти като нямат пари няма да си правят никакви тестове, така ще си ходят между здравите хора в магазините и ще разнасят заразата,те са оставени в ръцете на Бог. Здравеопазването трябва да е безплатно ,има милиони левове да си правите избори кагато ви се прище, но за спасяването на живота на хора, които едва преживяват ,на територията на България ,нямате. Не го разбирам вашето здравеопазване,не ви е чиста работата. Едни глупаци внасят пари всеки месец, които незнайно къде отиват в някой си джоб, и от друга страна хора които нямат възможност да се осигуряват са оставени да мрат,това ли ви е хуманното здравеопазване.Неосигурените цигани са третата страна, но те винаги са с предимство , дори пред осигурените здравно лица.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет