Гледай на живо

Евро 2020: Германия - Украйна

Дневно се правят над 2000 PCR теста, НЗОК покрива 330. Кой ги плаща?

07 юли 2020 07:52

© Кадър: БНТ
2362 1

Националната здравноосигурителна каса все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят хиляди, отчете в Сутрешния блок на БНТ Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24384

"В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите. Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно", отсече той.

Проф. Кантарджиев: Няма медицински доказателства, че вирусът е по-слаб

Маджаров сметна, че дневно у нас се правят 2500-3000 теста, а за май здравната каса е платила едва 330 теста - за целия месец, за цялата страна.

"Това е при положение, че НЗОК е разчела средства за 2400 теста на ден. Кой ги поема? Тази тема, продължена с другата: Как си купуват болниците скъпи предпазни средства, как си купуват дезинфектанти, поставя много въпроси, затова самото твърдение: Видите ли ние плащаме за дейност на болниците, не е много коректно, защото тази дейност не се извършва на поляна - нито прегледът, нито операцията. В момента тихо и полека болниците вървят надолу във финансовото си състояние, на фона на това, че виждаме, че няма рискове от дефицит в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре", посочи експертът.

"Дойде времето, в което ние сами трябва да се пазим, да решаваме как да пазим здравето си, защото има вече достатъчно информация. Всеки, който има поне малко усещане за грижа към себе си и своето семейство - възрастни роднини, трябва да спазват дребни правила", настоя шефът на Лекарския съюз.

По думите му в разгара на летния сезон здравната система по родното ни Черноморие е поставена под напрежение, независимо дали има COVID-19, или не.

"Във всички случаи когато имаме прилив на туристи, тя е поставена под натиск", отчете Иван Маджаров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24384

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2362 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2020.07.07 | 09:22

1
Въпросът е правилен и коректен но, къде е отговора???

Добави коментар

Водещи новини