Време е да научим за аутизма

  • 02 април 2012 08:12

  • 1850
  • 2
Време е да научим за аутизма
©

Знаете ли, че около 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм? А знаете ли, че аутизмът е най-бързо нарастващото сериозно нарушение в развитието в световен мащаб?

За това заболяване все още не се знае достатъчно, макар специалистите неуморно да повтарят, че ранното диагностициране в детска възраст дава надежди за много сериозно подобрение, пише dnevnik.bg.

Днешният ден - 2 април, е обявен за Световен ден за информираност за аутизма. Инициативата цели да привлече вниманието към превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство. Тя е и израз на уважение към уникалните таланти и способности на хората с аутизъм и иска да провокира толерантност и съпричастност и да улесни приобщаването им в училището и обществото.

Тази година България за първи път става част от световната кампания за повишаване информираността за аутизма "Освети в синьо", в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща, грейват в синьо, за да привлекат общественото внимание.



В София в 18.30ч. в синьо ще засвети сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", избрана като символ на знанието. Пред библиотеката по същото време ще започне и концерт под мотото "Време е да научим за аутизма", с водещи Ники Кънчев и Део и с участието на Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, София, Група Ice Cream и Дони и др.

За първи път ще прозвучи българската версия на световната песен, посветена на децата с аутизъм - "Живот в синьо".

В Пловдив от 11.00 ч. в зала Съединение на Регионалния исторически музей - Пловдив, ще има демонстрация на барабанотерапия на децата от дневния център "Олга Скобелева" и концерт с участието финалистът от "Гласът на България" Тодор Гаджалов.

В 18.30 ч. в Двореца на културата в Перник ще бъде открита изложба с фотографиите от Кампанията "Майки и приятели на деца - аутисти: Чуйте за нашите деца!"

В рамките на кампанията започва и инициативата "Глътка въздух за родител на дете с аутизъм". Идеята на фондация "Фонд за терапии" е да подкрепи родителите на деца с аутистично разтройство, като им подари 2 часа почивка и лично време. За целта в между 14.00 и 17.00ч., в детски центрове в различни градове на страната ресурсни учители и специалисти доброволци ще поемат вместо родителите грижата за деца с аутизъм, които ще се забавляват в компанията на връстници.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1850 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И Такава с живота българи

2014.07.23 | 12:41

2
Децата всички на ужасни кво проблемата хората ти я тъпанарите простите
ime

2014.07.23 | 12:40

1
ужасна коварна болест...

Добави коментар

Водещи новини