Гергана Николова: Логично е НОИ да плаща първите три дни от болничните

Логично е този, който взема парите да плаща, т.е. НОИ. Този баланс обаче трудно се постига в Тристранката. Това каза д-р Гергана Николова от БЛС в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия.

Думите ѝ са по повод спора кой трябва да плаща първите три дни болнични на работещите.

„След като работодателят изплаща осигуровките на работника в НОИ, така държавата трябва да плаща болничните“, на мнение е д-р Николова, която също е работодател.

Джипитата искат да изпращат болничните на работодателите

„Когато увеличат цените, всички се справяме, както можем. Така и държавата трябва да се справи“, подчерта тя.

БЛС подкрепя работодателите за първите три дни болнични, джипитата обаче смятат, че темата с „фалшивите болнични“ се преекспонира.

В момента работещият получава от работодателя покритие от 70% от осигурителния доход през първите три дни на болничния и 80% от осигурителния доход от четвъртия ден нататък - от НОИ.

„Тази мярка е въведена като кризисна, редно е вече да се замислим, че тези хора осигуряват работни места и създават бизнес, с който да можем да си плащаме данъците“, заяви д-р Гергана Николова. По думите ѝ, каквото и да направи лекарят - той е виновен.

„Нека погледнем нещата отвъд хоризонта. Дори да има неправилни практики, те са единици. Основното, върху което трябва да се фокусираме е да си кажем каква е заболеваемостта в България. Нацията застарява и е нормално и болничните да се увеличават. Ако пенсионерите получават една достойна пенсия, няма да се налага да ходят да работят, въпреки заболяванията си“, изтъкна тя.

„Трябва да се разбере причината, а не да се лекува симптома. Контрол трябва да съществува, но лекарите не могат да контролират пациентите. Има фирми по трудова медицина, които биха могли да си направят анализ на заболеваемостта“, каза още д-р Николова.

Коментари

  1. 2020.02.14 | 19:43

    Браво, мамче!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет