Ангел Кунчев: Въвежда се реимунизация срещу коклюш, ваксината срещу варицела става препоръчителна

  • 14 януари 2020 08:37

  • 753
  • 0
Ангел Кунчев: Въвежда се реимунизация срещу коклюш, ваксината срещу варицела става препоръчителна
© Кадър: БТВ

Никой календар не е замръзнал във времето. С промените реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат. Предвидено е що е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози.

При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш. Ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя  ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 000 души и при 0,5% има усложнения. Това е немалък брой на деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая, уточни епидемиологът пред БТВ.

Учени: Ваксината срещу туберкулоза - по-ефективна, ако се инжектира в кръвта

По думите му в повече развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар.

За туберкулозата Ангел Кунчев коментира, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а ние бяхме единствените, които имаха пет приема след проба манту. Това не водеше до по-голям имунитет, а за повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати, уточни епидемиологът.

Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още д-р Кунчев.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини