Д-р Станимир Хасарджиев: Когато някой се разболее, не го лекуват със светена вода и молитви, за да е евтино

Парите за здравеопазване през 2020 г. ще дадат спокойствие в системата, но не и за пациентите. Много от лечебните заведения няма нужда да съществуват под тяхната форма в момента. Това заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасарджиев в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия.

Според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров няма особена разлика в бюджета. Той не предвижда и сериозна промяна в политиките в сектора.

Кацаров съобщи, че преди дни ВАС е отменил наредбата за основния здравен пакет. В тази връзка не било ясно как ще се финансира здравната система. Той напомни, че НЗОК плаща само за дейностите по основния здравен пакет. Оттук и това, че новият Национален рамков договор може да стъпи само върху основния пакет. Така, че ако министърът иска да остойности всички медицински дейности, трябва да го направи през бюджета на МЗ. От друга страна това нямало да е зле за лекарите, стана ясно от думите му.

„В България лекарствата са с най-голямо доплащане“, подчерта Хасарджиев. Според него причината за това е, че бюджетът е нисък, а и сме длъжни да плащаме цени, равностойни на останалите страни в ЕС, въпреки, че доходите ни не са на тези нива. „Има начини тези разходи да се намаляват, с различни видове отстъпки. Когато някой се разболее, никой не го лекува със светена вода и молитви, за да е евтино, каза шефът на Националната пациентска организация. Той добави, че лечението е скъпо, защото в последните години е по-ефективно, и хората живеят по-дълго.

„Няма да има някаква сериозна промяна с новия бюджет“, прогнозира д-р Кацаров. Той отбеляза, че е имало опит да въведе промяна в наредбата за медицинската експертиза, но пациентите не са били доволни и МЗ е трябвало да върна старият ред.

„Първата стъпка за повече пари в системата е да се осветлят доходите на всички в нея. Лечебните заведения, дали частни или държавни, ползват публични средства. Затова са длъжни да показват как се харчат парите ни. Трябва да се засили контрола и да се осветлят доходите на лекарите. У нас се крият заплати, а медицинските сестри са оставени в тежка ситуация“, изтъкна Хасарджиев.

„Всеки от нас трябва да има лична здравна сметка и да се плаща от нея. Но ако това се направи, ще се види колко нереално се разходват средствата“, коментира Кацаров. Той изброи за колко още човека трябва да плаща един осигуряващ се пациент – полицаи, деца, пенсионери и т.н.

„Не е възможно във всеки град да има тесни специалисти по всичко“, коментира още д-р Станимир Хасарджиев. „Не може едни пари да се разпределят само в един сектор. Нужно е да има център с тесни специалисти“, каза още той.

Коментари

  1. 2019.11.01 | 17:56

    Всъщност въобще не го лекуват. Ако го излекуват няма да има повече пътеки. Проста аритметика, не?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

НЗОК

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет