НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019 година

НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019 година, като е в ход процес на изготвяне на медицински критерии и алгоритъм за проследяване на пациенти при провеждане на кислородотерапия. Това каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, който отговаря на депутатско питане за реимбурсирането на кислородолечението в домашни условия.

Министърът съобщи конкретните действия, които е предприела Националната здравноосигурителна каса във връзка със заплащането на кислородолечението в домашни условия.

По постъпило заявление от неправителствени организации на хора, боледуващи от астма, алергия, муковисцидоза, от Асоциация на родителите на деца с епилепсия и Национален алианс на хора с редки болести е предложено включване в списъка на НЗОК на реимбурсиране ползването на кислородни концентратори.

След проведено договаряне с производители и дистрибутори, кислородните концентратори са включени в "Списък с медицински изделия по групи, които НЗОК заплаща в условията на извънболничната медицинска помощ".

Във връзка с изготвянето на медицинските критерии и алгоритъм за проследяване, на членовете на Експертен съвет по пневмология и фтизиатрия, е изпратено писмо с искане за становище за определяне на обективни критерии за започване или провеждане на кислородотерапия. Становище се иска и за прогнозен брой пациенти за тригодишен период (2020 год. - 2022 год.), подходящи за кислородотерапия.

От приемането на становище по поставените въпроси зависи стартирането на заплащането на "Meдицински изделия за кислородотерапия" от 01.12.2019 г, каза министърът.

В предстоящите преговори по НРД за 2020-2022 г. също ще се търсят възможности за финансиране на това направление.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет