Кирил Ананиев към Мая Манолова: Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата

  • 11 юни 2019 17:51

  • 1768
  • 9
Кирил Ананиев към Мая Манолова: Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата
© Булфото (архив)

Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни. В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това гласи отговора на здравния министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през към омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на във връзка с протестите на медицински сестри в Стара Загора.

Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих. Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници. Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел, припомня министър Ананаиев.

Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана. Госпожо Манолова, не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива. Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата“, завършва министърът на здравеопазването.

Мая Йорданова
1768 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
пипони

2019.06.11 | 19:49

4

Здравната каса произвежда милионери . По качество на здравеопазване сме последни, а

здравеопазването ни е комично и трагично. Министъра само налива пари той от друго не разбира.

ххх

2019.06.12 | 21:39

9

ПРЕСТЪПНО!

Щом със закон заблуждаваш (напр. че едно хронично или опасно заболяване се лекува само с две посещения по едно "направление"и край, или многостранно страдание - само по една "пътека") това не е ли съзнателно умъртвяване?!

?

2019.06.11 | 20:19

6

Никой не ти е давал извинение, че да го отхвърляш!? Здравната каса наля народните пари в мерцедесите и палатите на собствениците на частни болници? Парите не изтичат, направо се телепортират!!!!!!!!

частните болници не са беда но не са почтени

2019.06.12 | 21:25

8

Хем вземат бесни суми от частните си приходи, хем ползват НЗОК! Ами щом са частни, да се издържат от частната практика. А недобросъвестно се отнасят с пациентите приемани от тях по НЗОК. НЗОК онтролира ли, за какво си дава паритеа?

пурко

2019.06.12 | 06:01

7

Преди години имаше един виц за Т.Живков,който завършваше така:ще ви направим училище-но ние нямаме деца, отговорили му селяните-и деца ще ви направиме....В този дух миналия месец този светъл ум от ГЕРБ, на въпрос, че броят на медицинските сестри е силно намалял, отговорът му беше - Ще увуличим приема за обучение на медицински сестри. А, бе, Таранкоолу, от къде ще ги вземеш тези бройки, деца няма. Тези, които ги има освен за глас оподаватели на ГЕРБ , за друго не стават, а и първо трябва да ги изкъпеш. Медицинска сестра не се става от днес за утре. Та все пак ти обещавай всичко, заплати и условия на труд за някой друг път.За Т. Живков и училището т.е. за глупостта му едва ли да е истина, но твоята глупост, министре я видях с очите си.

2019.06.11 | 20:12

5

Господин Ананиев е поредното разочарование и видима грешка на сегашните управляващи от ГРОБ и другите, които не престават да правят, най-бедният и болен народ в ЕС защо не и от някой страни в Африка, на супер глупаци. Той явно не разбира от нищо друго, освен от финанси. Тези, които ни управляват, са абсолютни поробители, в мирно време, на българския народ.

anani

2019.06.11 | 18:47

3

Министъра няма представа за хаоса в ямата наречено българско здравеопазване.Парите изтичат и лекарите напускат. Него го лъжат неколцина алчни търговци на здраве и той им вярва горкия. Заблуден е думата. .Единствените печеливши са собствениците на частни болници ,милионери на гърба на болните и лекарите. Това е.В друга държава съда отдавна да си е казал думата.

димо

2019.06.11 | 18:42

2

Стар скапаняк много важно какво приемаш или не приемаш, еб---е майката и оглозгахте медицината в България .

Бонара

2019.06.11 | 18:37

1

Господин Ананиев вие с Вашите малоумни постъпки изморихте ХОРИЦАТА!

Добави коментар

Водещи новини