146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца

От днес, 1 април, функциите на Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването са поети от Националната здравноосигурителна каса. Осигурени са необходимите условия за нормалното протичане на процеса.

В сградата на Централното управление на НЗОК, на ул. "Кричим" 1, е обособена приемна за гражданите, в която както родителите на малките пациенти, така и здравноосигурените над 18-годишна възраст ще бъдат консултирани от експерти на институцията. Приемното време за граждани - "Свободно движение на хора", европейски регламенти и двустранни спогодби за социално осигуряване, е всеки работен ден от 9.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 15.30 ч. От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК, както и в районните здравноосигурителни каси.

Създадени са две специализирани комисии, които ще разглеждат заявленията на гражданите, в това число и преписките, които са прехвърлени от Фонда и нямат все още решение. Здравноосигурените, които са подали заявления към Фонда за лечение на деца, както и към Комисията за лечение в чужбина към МЗ, не трябва да подават нови заявления в НЗОК. На сайта на институцията - www.nhif.bg, в линка "Услуги за граждани", в подрубриката "Лечение в България и чужбина", е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение.

Целта е всичко да е прозрачно и всеки един родител да може да проследи какво се случва и какво е предприето от комисията.

Всеки ще може да се запознае с нормативната база, въз основа на която действат двете комисии в НЗОК, както и да проследява движението на заявлението си. Към настоящия момент 146 са заявленията, които не са разгледани от закрития вече Фонд за лечение на деца и 24 - от Комисията за лечение в чужбина и които трябва да бъдат финализирани от НЗОК. Утре, 2 април, първият малък пациент заминава за лечение в Австрия по правилата на НЗОК.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет