Пенка Георгиева: Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК

  • 04 януари 2019 08:50

  • 5705
  • 2
Пенка Георгиева: Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК
©

Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. Това заяви пред БНТ Пенка Георгиева председателят на пациентски организации "Заедно с теб".

Георгиева коментира смъртта на 17-годишното момче Красимир Коев от Шкорпиловци, който не успя да дочака белодробна трансплантация с думите.

"Едно невинно българско дете живееше на брега на морето и мечтаеше да отиде на плажа. Толкова ли няма държава, която да сбъдне мечтата на едно детенце да отиде на плажа".

Пенка Георгиева е на мнение, че Фондът за лечение на деца в чужбина е закрит по прищявката на един управител на НЗОК. "Той работеше, но общественият съвет пречеше", коментира тя.

"Господин премиер, този геноцид към децата ни трябва да бъде спрян и тази безумна идея със закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина", обърна се Георгиева и към премиера Борисов. Тя изрази съжаление, че ако не се вземат мерки навреме ни чака смъртта на деца с тежки онкологични заболявания. "Не всичко може да се направи нормативно или да се уреди административно", отбеляза Пенка Георгиева.

"Къде е управителят на НЗОК и защо той се крие от обществото? Защо с това кралско величие не излезе и не обясни пред медиите писмени и нормативни гаранции за опазване на живота на българските деца и българските граждани като цяло", настоя тя.

Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" припомни, че е била преди година и половина във Виена. Още тогава от Евротрансплант били притеснени от забавените плащания от страна България и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Георгиева подчерта, че дори и университетската болница в Кьолн е отказала да работи с България, поради недоверие в НЗОК. Тя иска отговор от председателя на НЗОК Дечо Дечев защо европейски болници отказват да работят с нашата страна. "Къде е държавата в този момент", запита Пенка Георгиева.

Мая Йорданова
5705 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ваня

2019.01.04 | 21:00

2

Стига сте крали от вноските ни. Раздута администрация. Плачете за големите си заплати само. В този фонд са около 2000 лв заплатите от гърбът ни. Не сте незаменими. Всички мамите и харчите от вноските ни за лудо.

2019.01.04 | 09:38

1

Пенке, държавата раздава безплатни тангенти на престъпници ,разбойници и бандити ,за да осигурят купуване на изборите за ГЕРБ.Герб ще довърши и малкото останало българско в родината ни

Добави коментар

Водещи новини