Премахват стимулите за аптеките, които отпускат скъпи лекарства

  • 18 декември 2018 13:35

  • 821
  • 0
Премахват стимулите за аптеките, които отпускат скъпи лекарства
© gettyimages

Аптеките няма да получават стимул за отпускане на скъпите лекарства, които НЗОК плаща на 100%. Това предвиждат нормативни промени, които Надзорният съвет на касата, които бяха разгледани днес.

Освен това от производителите НЗОК ще иска, в случай на преразход на средства, да връщат цялата разлика. 

Касата плаща по 2 лв. на аптеките за изпълнен протокол за скъпоструващи медикаменти - за ревматоиден артрит, за хепатит С, инсулини. Някои от тези терапии струват по няколко хиляди лева на месец и фармацевтите отдавна твърдят, че 2 лв. не са достатъчен стимул да ги зареждат, съобщава БТВ.

НЗОК предвижда още догодина да не се плаща за нови терапии, които са без доказан ефект на лечение. И в момента ефектът от 13 нови препарата, поети от касата за пръв път тази година, трябва да се проследява, т.е. лекуващите лекари да дават обратна връзка за провежданата терапия. Според производителите обаче не се проследява нищо, тъй като не е създаден удобен за медиците механизъм да отчитат ефекта към касата и затова те масово не предписват новите медикаменти.

Според фармацевтите след тази мярка много аптеки ще спрат да работят със скъпоструващи лекарства. 

Индустрията се обяви против, тъй като определят решението за незаконосъобразно и злоупотреба с господстващото положение на касата.

Ефектът за пациентите ще е проблем с доставките на скъпоструващи лекарства и съответно с достъпа до лечение. 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини