Нарушенията в НЗОК за тази година са с около 5% по-малко, отчете здравният министър

  • 30 ноември 2018 14:12

  • 501
  • 0
Нарушенията в НЗОК за тази година са с около 5% по-малко, отчете здравният министър
© Булфото (архив)

Броят на проверките по контролната дейност на НЗОК на болничната помощ за установени нарушения през 2018 г. е по-малък с около 5% в сравнение с 2017 г. Това оповести министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Александър Александров относно отчета за контролната дейност на НЗОК за деветмесечието на 2018 г.

„НЗОК осъществява контролна дейност по отношение на сключени договори с изпълнители на медицинска помощ в съответствие с изискванията на Закона за здравното осигуряване, Националният рамков договор и методическите указания, регламентиращи контролната дейност. Контролът се осъществява в три направления: болнична медицинска помощ, извънболнична медицинска и дентална помощ и предписване и отпускане на лекарствени продукти“, обясни министърът.

По отношение на болничната медицинска помощ Ананиев обясни, че през 9-месечието на 2018 г. са извършени общо 5101 броя проверки на договорни партньори за болнична медицинска помощ при осъществени 3891 броя проверки за същия период на 2017 г. или ръст от 31,1%.

,,Проверени са 24 452 клинични пътеки, 9195 клинични процедури и 38 218 амбулаторни процедури. Процентът на проверките завършва и с установени нарушения – 24,3% от общо извършените проверки. Прави впечатление, че броят на проверките с установени нарушения през 2018 г. е по-малък с около 5% в сравнение с 2017 г.", констатира Ананиев. Той уточни, че най-честите нарушения са свързани с неизпълнения на диагностични и терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения и нелекувани на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация.

„За отчетния период частично са прекратени или отказани договори по 51 клинични пътеки“, обясни в допълнение министърът.

По отношение на контрола на извънболничната медицинска и дентална помощ здравният министър добави, че са извършени 9 973 проверки.

„Констатирани са нарушения при 881 проверки. Проверки са извършени в 280 лечебни заведения за първична и извънболнична помощ. При проверките са констатирани нарушения при 251 лекари, което представлява над 87% от общо проверените. За констатираните нарушения са предвидени санкции в размер на 52 200 лв. до 155 650 лв. За деветмесечието на 2018 г. извършените проверки отнесени към броя на сключените договори на изпълнителите на дентална помощ са 68, 6 средно за страната“, обобщи Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Владимир Василев
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини