Няма да се промени начинът на плащане при преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК

  • 06 ноември 2018 12:01

  • 423
  • 0
Няма да се промени начинът на плащане при преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК
© Novini.bg

Няма да се промени начинът на плащане при преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК, каза пред журналисти подуправителят на Касата д-р Йорданка Пенкова.

Тя участва в конференция, посветена на иновациите и добрите практики в здравеопазването.

Очаква се Фондът да премине към НЗОК през следващата година. Мисията на Фонда е изчерпана, защото вече сме в ЕС, каза още Пенкова.

Бюджетът на Фонда ще е като трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК, а с наредба ще бъде разписано всичко, така че дайността и плащанията да бъдат напълно прозрачни, увери Пенкова.

По думите ѝ, както досега Фондът е плащал освен за лечение в чужбина, така и за логистика, придружител и др., така ще плаща и НЗОК от следващата година. Нямаме проблем с изпращането на деца и възрастни за лечение в чужбина, никой няма да бъде ощетен, подчерта Пенкова.

Тя съобщи, че Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги. „Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви още д-р Пенкова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини