Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети по един безпрецедентно консенсусен начин (видео)

  • 02 ноември 2018 10:22

  • 689
  • 0
Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети по един безпрецедентно консенсусен начин (видео)
©

Вчера чухме представянето на Бюджет 2019. Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани в МЗ по един безпрецедентно консенсусен начин. Този път промените, които са внесени в НС са предварително съгласувани с НЗОК и МЗ. Екипите и на двете институции участваха в обсъжданията. Общите разходи във функция "Здравеопазване" за 2019 година са 5,2 млн. лева. Ръстът е 545 млн. лева, от които 53 млн. по бюджета на МЗ са за дейности и политики. Това заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, предаде репортер на Novini.bg.

„4,350 млрд. лева са общите разходи и трансфери по бюджета на Касата“, поясни тя и допълни, че здравноосигурителните плащания са 4,1 млрд. лева.

„Ръстовете по закона са с 5-6% повече спрямо параметрите за 2018 година“, коментира зам.-министърът. „Средствата, които са увеличени, ще осигурят възможност да договорим със съсловните организации справедливи, достатъчни параметри, които да гарантират качество и достъпност на медицинската помощ във всички нейни аспекти“, обяви Жени Начева.

„Намерили сме най-добрия баланс, който отговаря на параметри, които биха подобрили здравния статус на населението през следващата година“, каза още тя.

Предлагаме промяна на правилата за медицинските стандарти. За нея разчитаме на лекарите, съсловните организации и експертите. Даваме срок, в който да се приложат. Промените са свързани с възможността най-после да можем да проследяваме ефективността и качество на здравеопазването.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев заяви, че за да се случат промени в сектора практиката показва, че НЗОК и МЗ трябва да имат обща визия за нещата. Мисля, че към момента политиките, които чувате за промяна са напълно подкрепени и от двете структури. В тази посока имаме база, върху която да се случат промени. Тяхната цел е разходването на средствата да бъдат използвани по най-рационалния начин.

Мая Йорданова
689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини