НЗОК определи как ще се плаща на лекарите, които работят в населени места с неблагоприятни условия

  • 03 май 2018 11:02

  • 1417
  • 0
НЗОК определи как ще се плаща на лекарите, които работят  в населени места с неблагоприятни условия
©

Надзорният съвет на НЗОК прие методиката за месечно заплащане на работата в населени места с неблагоприятни условия - отдалечени и труднодостъпни райони, като тя предвижда еднократна помощ в размер на 500 лв. при заемане на мястото от общопрактикуващ лекар. Това обясни пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след края на заседанието на надзорниците.

Всеки месец лекарите ще получават и допълнителни средства, които са договорени в Националния рамков договор, припомни Начева. Един лекар може да обслужва пациенти от няколко населени места.

Надзорниците са приели и разпределението на направленията в първичната и специализираната извънболнична помощ по районни каси за второто тримесечие, като Начева припомни, че районните каси имат право да разпределят до 10 на сто по-голям брой направления в зависимост от потребностите на населението.

На следващото заседание ще бъде обсъдена възможността за разсроченото плащане на задължението на НЗОК към германските здравноосигурителни фондове - средства, които НЗОК дължи за лечение на български граждани в Германия.

Във връзка с откритите нарушения в столичната болница "Св. Екатерина" Начева изрази съжаление, че темата с медицинските изделия "така ескалира в медиите" и по думите й няма никакъв проблем. След приключване на 7-дневния срок, в който болницата може да обжалва констатираните при проверката нарушения, ще бъдат наложени санкции, допълни тя.

Последвайте канала на

БТА
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини