Искат Болница Кудоглу да мине под шапката на МЗ

  • 07 декември 2011 18:29

  • 557
  • 0
Искат Болница Кудоглу да мине под шапката на МЗ
©

Да се запазят дейността, базата и персонала на Белодробна болница е становището, около което се обединиха всички участниците в днешната работна среща по повод съдбата на лечебното заведение.

Синдикални лидери, представители на районната колегия на БЛК и персонала, експерти и специалисти в областта на здравеопазването бяха категорични, че болница „Кудоглу" трябва да мине под шапката на здравното министерство. Позицията на форумът е за безвъзмездно предоставяне на базата с прилежащите терени на МЗ срещу запазване на пневмо-фтизиатричната помощ. Така ще бъде уважена и волята на дарителя от 1937 година, стана ясно от дискусията.

За да се разработи механизъм, по който да стане това, участниците в срещата настояха за съставянето на работна група от представители на общината, общински съветници, районната лекарска колегия, синдикати, ръководствата на двете болници - Белодробна и Университетска. Още следващата седмица доц. д-р Красимир Мурджев ще внесе в здравната комисия към пловдивския общински съвет стратегия, в която да намери място и болница „Кудоглу". С тази задача го натовари днешният форум, на който той беше организатор и домакин.

Лидерът на синдикалната организация в лечебното заведение Сийка Атанасова му благодари за проявената съпричастност и посочи, че съветниците на БСП единствени са откликнали на разпратената петиция. Дълговете на болничното заведения са 3 милиона лева и те са натрупани от 2003 година насам, посочи тя. Д-р Попова допълни, че медицинският персонал не е получавал заплати за последните месеци. Безпокойствата на синдикалистката са свързани със съкращения и безвъзвратната загуба на специалисти, който не могат да се обучат за година. Самата Университетска болница има около 40 милиона лева задължения и едва ли ще поеме пациенти, които не са здравно осигурени, посочи доц. д-р Китов.

Две трети от контингента на Белодробна болница обаче са социално слаби пациенти. Заместник-председателят на пловдивската лекарска колегия д-р Делев припомни, че самият арх. Илко Николов като кандидат за кмет е обещал приоритетно отношение за „Кудоглу". Сега той заема висок пост и е редно да се застъпи, каза медикът. Доц.д-р Георги Йорданов убеди останалите си колеги, че вече е време да се разработи стратегия за развитие на здравната мрежа в Пловдив. Това е първото лечебно заведение, предложено за ликвидация, но пред такава опасност са и някой ДКЦ-та, посочи той.

В заключение стана ясно, че няма значение дали Белодробна болница ще бъде под ръководството на УМБАЛ „Св. Георги", важното е да продължи да функционира като дейност и база за цяла южна България.

Последвайте канала на

557 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини