Спешните медици скочиха на Москов – не искат да се учат в София

Медици отказват да се обучават в Центъра за спешна помощ в София. Това се посочва в писмо, изпратено до здравния министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва. Работещите в системата са против превръщането на центъра в София в Национален център по спешна медицина.

Спешните медици са притеснени, че обучението им е нерегулярно, несистемно и хаотично. Те алармират, че през последните години продължаващото обучение е предимно предмет на дейността на научното дружество по спешна медицина и се провежда от хабилитирани лица със специалност Спешна медицина. Според тях е недопустимо да се обучават спешни медици от извънболничната помощ в отделна структура от спешните медици в болниците. „Оказването на спешна медицинска помощ е единен процес и няма как обучителният процес да бъде разделен на две за извънболничната и болничната помощ“, аргументират се медиците.

Зад тяхното мнение застанаха и пациентските организации “Заедно с теб”. Оттам също приемат за грешка спешните медици да придобиват знания извън университетски болници, от нехабилитирани лица, без специалност Спешна медицина. Според „Заедно с теб“ сливането на Центъра за спешна медицинска помощ - София град и София област по никакъв начин не се подобри дейността на спешната помощ. Продължават кадровият дефицит, закъсненията за изпълнения на повикванията, недоволството от пациентите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет