Студът обостря дихателните алергии

  • 17 ноември 2011 18:29

  • 1103
  • 0
Студът обостря дихателните алергии
©

През студените месеци се обострят и дихателните алергии. Тежка настинка или грип може да отключи астма, предупреждават алерголозите.

Ниски температури, вятър, мъгли - това ни очаква в следващите месеци. Те са опасни най-вече за здравето на пациентите с респираторни алергии, заяви пред бТВ един от доайените ни в алергологията проф. Жени Милева.

"Засилват се и се влошават ринитите. Пациентите, които имат алергична хрема, хронични синозити и т.н., носът става с нарушена проходимост. На второ място контактът със студения въздух може да предизвика кихане, кашлица, задух", обясни проф. Жени Милева.

Продължителното време в затворени помещения, които не се проветряват, също може да обостри алергични проблеми.

Отопление с дърва и парно не е проблем, но когато се мине на твърдо гориво, това води до допълнително замърсяване на помещенията.

Друг рисков момент за пациентите са вирусните инфекции. Затова алерголозите съветват пациентите с астма задължително да се ваксинират срещу грип, а ако се заразят, да не спират противовъзпалителното лечение.

"При алергично болните ваксината трябва да е с алергична защита. Три дни преди ваксинацията и три дни след това да взима антихистаминов препарат. Когато се проявят първите прояви на грипа, противовъзпалителното лечение да бъде увеличено, а не спряно", съветва още проф. Милева.

У нас 700 000 души страдат от астма, а всеки трети има алергично заболяване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1103 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини