Глобяват лекарите, ако ни губят излишно времето

  • 26 септември 2011 06:19

  • 925
  • 0
Глобяват лекарите, ако ни губят излишно времето
©

Докторът ще отнася люти санкции, ако размотава пациента, кара го да чака излишно и му губи времето по всякакъв начин, който няма отношение към лечението.

Това предвижда проект на закон за защита правата на пациента, подготвян от ГЕРБ, който се предвижда да влезе за разглеждане в здравната комисия на парламента до края на есента.

Проблемът е залегнал в отделен член, отнасящ се до зачитането времето на пациента, разясни за „Монитор” председателката на здравната комисия в Народното събрание Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. Сега немалко хора се оплакват, че се налага да чакат с часове пред кабинетите на лекарите и да бъдат препращани от едно място на друго, без да се отчита нито състоянието им, нито факта, че не са здрави хора, разясни народната представителка и уточни, че видът санкции ще залегнат в поднормативен документ след приемането на закона.

В бъдеще близките на болния ще могат да го посещават по всяко време в болницата, а не както е сега - само в часа за свиждане, когато накуп в стаята се изсипват роднините и приятелите на всички пациенти, шумят и пречат на останалите на легло, както и на медсестрите и санитарките да си вършат работата. Преди да бъдат пуснати вътре обаче, ще им бъде разяснявано какви са правилата и предупреждавани да не пречат и да не се инатят, ако от персонала ги помолят да напуснат.

При пациентите по всяко време ще могат да бъдат пускани адвокат, нотариус, психолог, свещеник, мюфтия или духовник от религията, която изповядва болният, ако пожелае. Персоналът на болницата ще има задължението да им осигури усамотение за изповед или изповядване на завещание с подходящ параван, ако пациентът е в обща стая, а санитарката излезе навън. И сега някои от тези права са вписани в глава от Закона за здравето, но не са разписани подробно и на практика не е уреден начинът, по който те трябва да се изпълняват, каза депутатът Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

Народната представителка подчерта, че всички права на пациента, залегнали в проектозакона, който предстои да влезе в парламента скоро, са съобразени с Хартата за правата на пациента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
925 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини