Благодарен баща дари на болница апарат за 150 000 лева

  • 21 ноември 2012 13:09

  • 1623
  • 1
Благодарен баща дари на болница апарат за 150 000 лева
©

Благодарен баща на 8-годишно момче, спасено в МБАЛ Бургас, подарява на болницата уникален апарат. Апаратът ще бъде вторият в страната, с такъв разполагат в момента само в "Майчин дом" - София. Той може да проследява стойности на кръвно налягане, насищането на кръвта с кислород, хемоглобин и наличие на газове в кръвта - азот, въглероден диоксид, предаде Burgas24. Това става неинвазивно - т.е. не се взима кръв, а чрез напръстник, който се поставя на пръста, апаратът прави тези изследвания.

Досега няма друг начин за изследване на хемоглобин, освен чрез вземане на кръв. С апарата ще се улесни работата на лекарите, тъй като той отчита хемоглобина постоянно, за даден период от време, в реални стойности. Апаратът е голям плюс при операции на бебета и малки деца, за да не бъдат травмирани от убождания. Може да се използва и за установяване количество вредни газове в кръвта, например при обгазени при пожар хора.

Дарението e от Николай Маринов, който е български емигрант в Германия. Емигрирал е още като дете. През лятото заедно със семейството си и 8-годишния си син бил на почивка в Бургас. Момчето обаче се почувствало зле.

"Докараха го една нощ, на нощно дежурство, със силни болки в корема. Оказа се, че е тридневен перитонит, от спукан апендикс, с гной в коремната кухина. Имаше и температура 40 градуса", разказва хирургът д-р Любомир Радев, който оперира момчето. След седем дни то е вече изписано, а благодарният му баща пише лично писмо на д-р Радев, в което обяснява намерението си да дари уникалната апаратура.

Мъжът работи на висока позиция във фирмата-производител - американската "Масимо", в неин клон в Германия. По покана на г-н Маринов, д-р Любомир Радев и колегата му д-р Антон Григоров посетиха едно от най-големите световни изложения за медицинска техника в света, което се проведе миналия уикенд в Дюселдорф. Там на място се запознаха и с характеристиките на апарата "Радикал 7". Очаква се дареният апарат да пристигне в МБАЛ Бургас през декември. Пазарната му цена е около 150 000 лева.

Това е поредното доказателство за професионализма на нашите лекари и високото качество на медицинските услуги, коментираха от ръководството на МБАЛ Бургас и припомниха, че това е второто дарение от благодарни пациенти само в рамките на няколко месеца. През лятото унгарско семейство, трогнато от грижите, положени за дъщеря им тук, обяви намерението си да дари апаратура за температурно лечение на онкологични заболявания. В момента се придвижва техническата документация по това дарение.

Последвайте канала на

1623 1

Коментари 1

Добави коментар
Киро

2012.11.25 | 16:20

1
Тъкмо се чудех кой ще е този богат българин, който да има такова сърце и то се оказа логично български емигрант. Да вземат пример нашите малоумни милионери какво се казва човещина и благодарност! А не да мислят като прасета, които живеят за да изядат всичко и да умрат в лайната си.

Добави коментар

Водещи новини