Реформа в здравеопазването: ЕС ще осигурява достъп до иновативни лекарства за всеки пациент

  • 07 ноември 2023 11:46

  • 1338
  • 4
Реформа в здравеопазването: ЕС ще осигурява достъп до иновативни лекарства за всеки пациент
© Булфото

Здравният министър Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на проведе работна среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду, която е на посещение в България. Тема на разговорите е била лекарствената политика, лечението на онкоболни пациенти и като цяло проблемите на здравеопазването.

По думите ѝ по време на срещата са обсъдени редица ключови здравни теми за ЕС.

Реформите вече се обсъждат в Европейския парламент. Целта на предложението е създаване на единен пазар за лекарства в Европейския съюз (ЕС), както и да гарантираме, че за европейските граждани има ефективни и безопасни лекарства, а така също и да гарантираме, че всички пациенти, без значение къде живеят в ЕС, имат достъп до безопасни, ефективни и иновативни лекарства, посочи Кириакиду. 

Обсъден и европейския план за борба с рака. Това е най-амбициозният план на ЕС, подчерта комисар Кириакиду. Тя отчете вече резултати по него като подчерта, че са актуализирани критериите за скрининг.

90% от европейските граждани, които отговарят на критериите за скрининг на рак на гърдата, на дебелото черво и на матката да преминат преглед до 2025. ЕС препоръчва контрол на качеството на скрининговите програми. Оказва се , че пациентите с рак срещат дискриминация при търсенето на финансови услуги. Затова и общността готви мерки в тази подкрепа.

Стела Кириакиду приветства това, че България има план за борба с рака. Всеки 6-и европеец преди пандемията споделя, че има психично заболяване, затова и ЕС ще акцентира върху психичното здраве.

ЕК създава "единен пазар за лекарства"

Според ерокомисаря трябва да променим нагласите към психичните заболявания.И добави, че ще се работи и в посока за защита на психичното здраве на децата в интернет.

Министър Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на гарантира, че правителството ще положи всички усилия за изпълнение на европейските цели. "Протонен център у нас ще има с бюджетни средства. Имаме нужда от такъв център", категоричен бе министърът.

Забраната за износ на лекарства не е най-доброто решение, каза Хинков и обясни, че това е временно решение. Комисарят също критикува това решение, защото то създавало трудности пред достъпа на европейските граждани.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1338 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2023.11.08 | 11:03

4
Тойлетните по фолкотеките са свободни в четвъртък и петък има и дурекс на входа по левче. Успешна вечер бацета те са топ топ топ.
Анонимен

2023.11.08 | 10:59

3
Няма ли да излекувате Яница, че малко прекалява с нейното даване?

2023.11.07 | 12:38

2
иновативни лекарства? не, мерси!

2023.11.07 | 12:21

1
Не може да реформираш нещо, което го няма

Добави коментар

Водещи новини