Д-р Спасов за електронните рецепти: За хаоса са виновни всички участници в системата

  • 24 октомври 2023 09:44

  • 806
  • 1
Д-р Спасов за електронните рецепти: За хаоса са виновни всички участници в системата
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Българският гражданин разбира електронното здравеопазване погрешно – да не идва до кабинета на лекаря, а да звъни и нарежда на лекаря по телефона. Това мнение изрази пред БНР общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Мирослав Спасов.

"За целия този хаос сме виновни абсолютно всички участници в системата", подчерта той относно възникналото напрежение около електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Според него с въвеждането на електронните рецепти държавата е показала мускули, като така са излезли наяве всички съпътстващи проблеми. 

Спешните медици предпочитат хартиените рецепти

Д-р Спасов критикува лекарското съсловие за това, че много от колегите му не са си инсталирали приложението за електронно изписване на рецепти и даде примери с препращане от специалисти към лични лекари за изписване на рецепта заради липса на софтуер.

"Общопрактикуващият лекар не е ваша секретарка, за да ви издава рецептите, които вие сте назначили."

Липсата на контрол и адекватно въвеждане на информация в системата за лекарствените наличности СЕСПА толерира черния пазар на медикаменти, за който всички знаем и си затваряме очите, коментира д-р Спасов в предаването "Преди всички".

"Спешните отделения са за спешни случаи, не са за преглеждане на сополи, бронхити - от една седмица, и за избягване на кабинета на личния лекар, защото не му се чака, или за избягване на звената за неотложна помощ, където се доплаща за оказаната медицинска услуга. Нека не бъркаме спешна, неотложна помощ и работното време на общопрактикуващия лекар", апелира още личният лекар.

По думите му в България се изписват повече генерични медикаменти, отколкото оригинални. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
806 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.26 | 09:12

1
He e работа на държавата да админиcтрира рецепти на хората. Очевиден опит за пpинудително изземване на лични и търговски данни на aптеки и пациенти. Премахнете тази дигитална система!

Добави коментар

Водещи новини